Kardinál Parolin navštívil Litvu

9.5.2016 

V Ježíšově Nanebevstoupení se zjevuje Boží milosrdenství. Kardinál státní sekretář Pietro Parolin o tom mluvil při závěrečné eucharistické slavnosti, kterou sloužil jako papežský legát na Národním kongresu milosrdenství ve Vilniusu.
Litva byla první etapou cesty kardinála Parolina do pobaltských států, která jej zavede také do Estonska a Lotyšska. V sobotu navštívil Křížový vrch, symbol protisovětské rezistence litevského národa. Na uměle navršeném pahorku u města Šiauliai, kde byly v 19. pohřbeny oběti polských povstání (1831, 1863), dnes stojí tisíce křížů a vrch se postupem času stal poutním místem a národním symbolem.

Slavnostní liturgie v katedrále sv. Stanislavova a Ladislava ve Vilniusu uzavřela včera třídenní Národní kongres. Kardinál Parolin v homilii promluvil o zvláštní vazbě litevského hlavního města k obnovující síle Božího milosrdenství. Právě v tomto městě malíř Eugeniusz Kazimirowski v roce 1934 nemaloval první obraz Božího milosrdenství podle indikací sv. Faustiny Kowalské a jejího duchovního otce P. Michala Sopocka. Nacházet Boží milosrdenství v každodenním životě, to je hlavní poselství, s nímž se papež František obrací ke každému z nás v tomto Jubilejním roce, zdůraznil kardinál Parolin. Jak dodal, je to také poselství, které přinesl na Litvu v roce 1993 Jan Pavel II., když se obracel na litevský klérus s pobídkou, aby se stával Milosrdným samaritánem pro všechny bratry a sestry a dokončil proces smíření po dlouhých letech života v podezřívavosti a donašečství. Kardinál Parolin povzbudil Litevce, aby nepřestávali pečovat o duchovní i tělesné potřeby bližních a svěřil Vilnius a celou zemi P. Marii, Matce milosrdenství, která je na Litvě obzvláště ctěna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.