Římský biskup píše koptskému pravoslavnému patriarchovi Tawadrovi II.

10.5.2016 

S vděčností Bohu děkuji za společnou cestu smíření a přátelství, píše papež František v listu koptskému alexandrijskému patriarchovi Tawadrovi II. (Theodoros II.) u příležitosti dnešního dne koptsko-katolického přátelství.

Papež František připomíná, že po staletích mlčení, nedorozumění a dokonce i nepřátelství se katolíci a koptové stále častěji setkávají, vedou dialog a spolupracují při hlásání evangelia a službě lidstvu. Svatý otec připomíná, že vnitřním poutem tohoto nového ducha je křestní povolání, ve kterém se stáváme součástí jediného Kristova těla, totiž Církve (srov. 1 Kor 12,13> „Kéž nás Duch svatý, původce a dárce všech darů, stále více spojuje poutem křesťanské lásky a vede nás na naší společné pouti v pravdě a lásce směrem k plné jednotě,“ stojí v papežském poselství.

Papež František děkuje také za pohostinství při 13. setkání spojené mezinárodní komise pro teologický dialog katolické církve a východních pravoslavných církví a vyjadřuje „vroucí naději“, že tento dialog bude dále pokračovat a přinášet hojné plody. Připomíná také, že ačkoliv obě církve ještě nesdílejí eucharistický stůl, ctí řadu stejných hodnot, jako například přesvědčení o svatosti a důstojnosti každého lidského života, manželství a rodinného života či úctu ke stvoření. Papež mluví o společném svědectví založeném na evangeliu. „Když budeme pokračovat v naší pozemské pouti tak, že poneseme břemena druhých a budeme se obdarovávat bohatým dědictvím našich tradic, uvidíme jasněji, že to, co nás spojuje, je větší, než to, co nás rozděluje,“ dodává papež.

V závěru listu koptskému pravoslavnému patriarchovi se Petrův nástupce solidarizuje s trpícími křesťany na Blízkém východě, za které – jak píše – se denně modlí. „Kéž Bůh, náš Otec, dopřeje mír a útěchu všem, kdo trpí, a inspiruje mezinárodní komunity k moudré a spravedlivé reakci na toto bezprecedentní násilí“ – stojí v papežově listě patriarchovi Tawadrovi II. (foto z návštěvy koptského patriarchy ve Vatikánu).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.