List chaldejského patriarchy kněžím, kteří emigrovali do USA

10.5.2016 

Rozdělovat tělo církve na zvláštní skupiny je „těžkým hříchem“ ve chvíli, kdy je chaldejská církev dramatickými historickými okolnostmi vybízena pečlivě střežit jednotu. Patriarcha Luis Raphael Sako o tom píše v listu adresovaném kněžím, kteří emigrovali do Spojených států. Nejvyšší představitel chaldejské církve v Iráku se obrací na diasporu v Kalifornii s pobídkou, aby se vydala na cestu smíření. Vzhledem k tomu, že papež František minulou sobotu přijal rezignaci na vedení eparchie San Diego, kterou předložil mons. Sarhad Jammo, oznamuje patriarcha Sako také jmenování apoštolského administrátora na dobu sedisvakance. Stává se jím pomocný biskup Bagdádu Shlemon Warduni.

V poselství eparchii sv. Petra Chaldejců se sídlem v San Diego apeluje bagdádský patriarcha především na svědomí chaldejských řeholníků a kněží, kteří odešli do Spojených států bez svolení svých představených. Patriarcha je vybízí k zamyšlení nad vlastní odpovědností jako lidí, kteří zasvětili Kristu, a k osvobození se od všech překážek, které jim brání plnit jejich poslání, počínaje pokušením zachovat si pohodlné a prestižní pozice. „Prosím vás – píše primas chaldejské církve – nedovolte nikomu, aby vás oddělil od vašich diecézí a vašich mateřských klášterů... Svěřte se Pánu, v tom je vaše budoucnost, abyste tak vydávali svědectví Kristu nejen slovy, ale příkladem, v sebezáporu, v lásce a ve službě svým lidem, počínaje tím, kdo je potřebný.“

Chaldejská církev se už dlouho potýká s problémem kněží a řeholníků, kteří emigrovali bez vědomí představených. V září minulého roku patriarcha Sako napsal, že kněží mají žít a zemřít na místě, kam je Bůh volá, a přijímat kříž, pokud to okolností žádají. Potvrdil také platnost ustanovení synodu chaldejské církve, který v červnu roku 2013 rozhodl, že nikdo nesmí opustit svou diecézi nebo náboženskou obec bez formálního schválení ze strany biskupa nebo představeného.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.