Kardinál McCarrick: Deklarace z Marrákéš může změnit tvář islámu

12.5.2016 

Nedovolte, aby Deklarace z Marrákéš zůstala mrtvou literou, apeloval kardinál Theodore McCarrick na konferenci o náboženských menšinách v zemích s muslimskou většinou, kterou organizoval National Press Club ve Washingtonu.

Kardinál McCarrick se spolu s dalšími 49 nemuslimskými náboženskými představiteli osobně účastnil Fóra za šíření míru v islámských společnostech, svolaného z podnětu marockého krále Mohammeda VI. Právě z něj vzešel tento dokument na obranu práv náboženských menšin v islámském světě. Letos 27. ledna jej podepsalo 250 významných muslimských právníků a učenců. Dokument uznává zhoršení životních podmínek náboženských menšin v muslimských zemích kvůli násilí ze strany „kriminálních skupin“ jako Al Kaida a Daesh, které se samozvaně zmocnily práva šířit ideje připisované islámu, ačkoli jsou „v příkrém rozporu s jeho hlavními principy a cíli“. V reakci na tuto manipulaci se signatáři odvolávají na Chartu z Medíny, v níž prorok Mohamed garantoval svobodu kultu, pohybu, vlastnictví, vzájemnou solidaritu a obranu, stejně jako spravedlnost a rovnost před zákonem pro všechny, bez ohledu na víru.
Deklarace z Marrákéš vybízí muslimské intelektuály a učence, aby rozvíjeli koncept občanství v islámském právu, a obrací se na výchovné instituce, aby provedly odvážnou revizi školních osnov a vyloučily všechna témata podněcující k agresi a extrémismu, který vede k válkám a chaosu.

„Tato deklarace může změnit tvář islámu,“ zdůraznil emeritní arcibiskup Washingtonu, kardinál McCarrick. Pokud je Charta z Medíny, k níž se odvolává, výrazem pravého islámu, můžeme pracovat společně na budování nového světa, dodal kardinál McCarrick.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.