Kardinál Sarah vyzval Američany k odvážné obraně rodiny

19.5.2016 

V současném sporu o rodinu nejde o konflikt dvou konkurenčních vizí, nýbrž o obranu nás samotných, našich dětí a budoucích generací před démonickou ideologií, podle níž dítě nepotřebuje otce a matku a která popírá lidskou přirozenost s cílem vzdálit od Boha celé generace – řekl ve Washingtonu kardinál Robert Sarah. Jak dodal, ďábel dnes cíleně napadá rodiny, protože si uvědomuje, jak velkou roli sehrávají ve výchově dětí k víře. Právě od svých rodičů se děti učí obětavé a zodpovědné lásce. Rozvody, nezávazná soužití či tzv. manželství homosexuálů jim ubližují, vštěpují jim hlubokou pochybnost o lásce samotné a spolu s tím jim také znesnadňují otevřenost vůči Bohu.

Prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti vyčetl Američanům, že namísto boje o rodinu akceptují a tolerují veškeré formy nemorálnosti, ba dokonce je považují za obecné dobro. Jejich legalizace není žádným řešením. Je to jako obvazování infikované rány – řekl kardinál Sarah. Poznamenal také, že ve jménu tolerance se usiluje rovněž o změnu učení církve o manželství, sexualitě a o člověku.

Katolíci se mají řídit příkladem sv. Jana Křtitele, mučedníka svatosti manželství. Církev musí odvážně hájit rodinu a neohroženě pozvednout hlas, aby demaskovala pokrytce, manipulátory a falešné proroky. Šéf vatikánského úřadu zdůraznil, že papež František otevřeně a odvážně hájí učení církve o potratech, homosexualitě, umělém oplodnění a výchově dětí. Varoval také, že křesťany v této situaci čeká stále větší pronásledování. Nejen fyzické, ale také politické, ideologické a kulturní, které je stejně bolestné, ale lépe se ukrývá – řekl ve Washingtonu kardinál Sarah.

Prefekt vatikánského úřadu pro liturgii se zúčastnil (17. května) setkání představitelů americké církve a katolických politiků (National Catholic Prayer Breakfast), které se koná pravidelně každý rok. Sešlo se na něm mnoho biskupů, apoštolský nuncius a řada členů kongresu, včetně Paula Ryana, který stojí v čele sněmovny reprezentantů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.