Nová norma pro zřizování diecézních institutů zasvěceného života

20.5.2016 

K ustanovení nových diecézních institutů zasvěceného života bude nutný předchozí souhlas Svatého stolce. Papež František potvrdil tuto novou právní normu, která pozměňuje znění kánonu 579 Kodexu kanonického práva.
Nové znění formuluje reskript podepsaný kardinálem Pietrem Parolinem, který citujeme v plném znění:

Svatý otec František při audienci udělené podepsanému státnímu sekretáři 4. dubna 2016 ustanovil, že ke zřízení diecézního institutu zasvěceného života se považuje předchozí projednání se Svatým stolcem za nezbytnou podmínku ad validitatem (tedy k platnosti), jejíž nedodržení je penalizováno nulitou zřizovacího dekretu.

Uvedený reskript bude vyhlášen prostřednictvím zveřejnění v Osservatore Romano a vstoupí v platnost 1. června 2016. Následně jej zveřejní Acta Apostolicae Sedis.

Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života podotýká, že nová norma má zamezit zřizování nových institutů zasvěceného života na diecézní úrovni bez dostatečného rozlišení, které by potvrdilo originalitu charismatu, definovalo jeho specifické rysy, zajistilo dodržování evangelijních rad a konstatovalo reálnou možnost jeho rozvoje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.