Benedikt XVI. se ohrazuje proti výmyslům ohledně fatimského tajemství

21.5.2016 

Prostřednictvím tiskového střediska Svatého stolce reagoval Benedikt XVI. na články, které se objevily v médiích tento týden a podle nichž se v roce 2000, těsně po zveřejnění Třetího fatimského tajemství (19.dubna), měl jako tehdejší prefekt Kongregace pro nauku víry svěřit prof. Ingovi Dollingerovi, že byla zveřejněna pouze část tohoto tajemství. Údajně měl kardinál Ratzinger říci: „Je toho víc než, co jsme zveřejnili.“
Emeritní papež Benedikt XVI. proto sděluje, že „nikdy s profesorem Dollingerem o Fatimě nemluvil“ a „vyjádření na toto téma, která jsou připisována profesorovi Dollingerovi, jsou čiré výmysly a jsou absolutně nepravdivá“. Benedikt XVI. rozhodně prohlašuje, že „Třetí fatimské tajemství bylo zveřejněno v plném znění,“ končí sdělení vatikánského tiskového střediska.

Dodejme jen, že podobná falešná odhalení na téma údajně nadále utajovaného Třetího fatimského tajemství nejsou na mediální scéně novinkou. To poslední je z dílny Maiky Hickson, která 15. května t.r. napsala, že jí profesor Dollinger prozradil a pověřil zveřejněním sdělení, se kterým se jí před 16 lety měl svěřit kardinál Ratzinger. Autorka článku zveřejněného webovým portálem tradicionalistů, hlásících se k odkazu arcibiskupa Lefébvra, také napsala, co se má v údajně utajované části údajně nacházet, totiž - nepříliš překvapivá - zmínka o „špatném koncilu a špatné mši“.

Třetí fatimské tajemství je text, který portugalská karmelitka, sestra Lucie, svědkyně zjevení Matky Boží ve Fatimě, napsala na příkaz místního biskupa 3.ledna roku 1944 a který byl doručen do Vatikánu 4. dubna 1957 papeži Janu XXIII. On a později ani papež Pavel VI. jej nikdy nezveřejnili. Jan Pavel II. jej četl (18. července 1981) krátce po atentátu, který na něho byl spáchán, v den výročí prvního fatimského zjevení (13. května 1981), ale zveřejnil jej až během Svatého roku 2000. Jeho publikaci tehdy doprovodil fundovaným teologickým komentářem kardinál Joseph Ratzinger.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.