Arménský velvyslanec: Papež Bergoglio nám projevoval náklonnost už v Buenos Aires

30.5.2016 

Vatikán/Arménie. Arménský program Vatikánského rozhlasu včera oslavil 50 let své existence. První vysílání v arménštině zaznělo 29. května 1966, zejména zásluhou kardinála Krikora Bedrose XV. Agadžaniana, a od té chvíle zprostředkovávalo hlas papeže jak pro velkou diasporu, tak pro obyvatele této první křesťanské země světa, trpící tehdy pod sovětským režimem.
Za necelý měsíc, ve dnech 24.-26. června, se do Arménie vydá papež František. O očekáváním spojovaných s touto návštěvou hovoří arménský velvyslanec u Svatého stolce Mikayel Minasyan:

Papež přijíždí na pozvání arménských patriarchů a prezidenta republiky, a tedy celého arménského lidu, který chce papeži Františkovi prokázat hlubokou úctu a poděkovat za blízkost, kterou vždy dával najevo našemu národu, už v dobách, kdy byl arcibiskupem Buenos Aires. Vztahy mezi námi patrně nemají obdoby a program návštěvy tomu bude nasvědčovat. Počínaje faktem, že stejně jako Jan Pavel II. také František bude hostem patriarchátního paláce, bude bydlet spolu s Katholikem všech Arménů. Žádná jiná nekatolická církev nikdy nehostila papeže v rezidenci svého patriarchy.

Jak byste charakterizoval dnešní Arménii?

Arménie slaví 25 let nezávislosti na Sovětském svazu, je tedy mladým státem, který má však dlouhou historii, na níž zakládá svou identitu - tak důležitou v dnešním globalizovaném světě. Papež tedy najde Arménii nasměrovanou do budoucna, Arménii, která se snaží překonat zátěž v podobě dědictví plánovaného hospodářství a sází na technologii a vzdělání. Zemi, která vzhledem k bolestem, jež utrpěla v minulosti, chce ve světě mír a usiluje o něj, zejména v naší oblasti.

Jaká je geopolitická situace v kavkazské oblasti?

To, co jsem právě řekl, se vztah je právě na situaci v regionu. To, co bylo ještě nedávno považováno za zlý sen, se dnes bohužel stalo skutečností. Arménie se potýká se sérií humanitárních katastrof, které postihly Blízký východ a Kavkaz. Republika Náhorní Karabach, která dlouhá léta zažívala porušování příměří uzavřeného v roce 1994, byla napadena za mlčení mezinárodní komunity. Epizody tohoto druhu nám bohužel nemohou nepřipomínat to, k čemu došlo v Anatolii před sto lety – mluvím o genocidě Arménů – nebo to, co se dnes děje křesťanským komunitám na Blízkém východě, které jsou na pokraji vyhlazení. Arménie se v posledních letech stala zemí, která – v rámci svých možností – poskytuje útočiště také syrským křesťanům. Solidarita s křesťanským světem a mír v našich zemích budou mezi tématy, o nichž se bude mluvit během papežovy návštěvy v Arménii. Budeme se společně modlit za konkrétní nasazení pro lepší svět.

Říká arménský velvyslanec při Svatém stolci Mikayel Minasyan.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.