Papež přijal delegaci džinistů

1.6.2016 

Před generální audiencí přijal Petrův nástupce v salonku auly Pavla VI. delegaci z londýnského Institutu džainologie, která v těchto dnech jednala na Papežské radě pro mezináboženský dialog. Džinismus je spíše filosofické duchovní směřování. Opírá se o učení indického askety Mahávíry, žijícího ve čtvrtém století před Kristem. Ukazuje cestu k lidské dokonalosti, založenou na nenásilí a soucitu s každým živým tvorem – od nejmenšího až po člověka. Bůh je vnímán jako Pán mezi dušemi a představuje nekonečné poznání, vnímání, vědomí a štěstí. Svět je podle džinismu věčný, nemá začátek ani konec. Džinismus tak nezná pojem Boha – Stvořitele. Vzhledem k tomu, že hlásá naprosté nenásilí, předpokládá se vegetariánský styl života.

Londýnský Institut džainologie byl založen v osmdesátých letech (1983) a ve Spojeném království je registrován jako charitativní nadace. Kromě Velké Británie má další sídlo v Indii a je koordinačním střediskem pro vyznavače džinismu z celého světa. „Mám radost z tohoto setkání, díky kterému roste naše zodpovědnost za péči o stvoření, jež nám bylo dáno darem“, oslovil papež hosty.

“Ve stvoření se zrcadlí Bůh-Stvořitel, veškerá příroda a její život a odráží se na něm také náš život. Nám – i všem lidem – se líbí matka Země, protože nám dala život a zachovává jej. Řekl bych, že je také sestrou Zemí, která nás doprovází naší životní poutí. Naším úkolem je pečovat o ni – jako se staráme o matku či sestru – tedy zodpovědně, citlivě a v pokoji.“

Zůstávejme nadále sjednoceni v tomto ideálu za vědomí, že péče o Zemi je také starostí o celé lidstvo, loučil se Svatý otec po krátké audienci. K návštěvě džinistů ve Vatikánu vydala prohlášení rovněž Papežská rada pro mezináboženský dialog. Upřesňuje, že byla v pořadí již třetí – po setkáních v letech 1995 a 2011. Obě strany vyjádřily zájem na hlubší spolupráci, kterou chtějí posílit zejména na místní úrovni v Indii, Velké Británii a Spojených státech amerických. Společnými prvky, na kterých se může rozvíjet zmíněná spolupráce, jsou: úcta k životnímu prostředí a šetrné zacházení s přírodními zdroji, prevence plýtvání, péče o všechny formy života, výchova a vzdělávání budoucích generací v úctě k vlastním tradicím a k poznávání odlišných náboženských tradic.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.