Svatý otec k apoštolátu modlitby na červen: za solidaritu s osamělými starými lidmi

2.6.2016 

Vatikán. Papež František ve zvláštním videoposelství komentuje úmysl všeobecného apoštolátu modlitby na měsíc červen, který obrací pozornost k lidem pokročilého věku odsouzeným k životu v samotě a na okraji společnosti. Zatímco videozáznam ukazuje pouliční hudebníky, kteří vybrané mince s úsměvem věnují starému bezdomovci, Svatý otec poukazuje na opuštěnost mnoha starých a nemocných lidí ve městech.

„Můžeme to ignorovat? – ptá se papež František. Naše města by měla charakterizovat především solidarita, která nespočívá pouze v dávání potřebnému, ale také v odpovědném přístupu k druhým a ve vytváření kultury setkání.“ Na závěr připojuje apel, aby se marginalizovaným a osamělým lidem dostala příležitost k setkání a solidaritě i ve velkých městech.

Připomeňme ještě, že Svatý otec vydává rovněž misijní úmysl apoštolátu modlitby na každý měsíc. V červnu se máme modlit za to, aby seminaristé, novici a novicky potkávali formátory, kteří žijí evangelium s radostí a moudře je připraví na jejich poslání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.