Na kanonizaci švédské konvertitky přijedou i luteráni a její příbuzní

2.6.2016 

Kanonizace bl. Elizabethy Hasselblad, které bude předsedat papež František 5. května na Svatopetrském náměstí, se zúčastní ekumenická delegace ze Švédska. Stockholmská katolická diecéze organizuje pouť do Řím, k níž se přidalo asi 250 poutníků z celé země, stojí na stránkách Rady švédských církví. Ve skupině jsou také ekumeničtí hosté z této Rady, včetně její generální sekretářky Karin Wibornové.

Kanonizační liturgie bude přenášet druhý program švédská stání televize SVT2. Se švédskou delegací přicestuje také skupina příbuzných nové světice a zástupci magistrátu z Herrljungy, kde se budoucí světice narodila 4. června 1870 v početné luteránské rodině.

Elizabeth Hesselblad emigrovala v osmnácti letech do Spojených států, kde pracovala jako zdravotní sestra mezi sociálně nejslabšími lidmi v New Yorku. V roce 1902 přestoupila do katolické církve a o rok později odjela do Říma. V roce 1911 založila řád Nejsvětějšího Spasitele sv. Brigity, jako větev řádu založeného sv. Brigitou ve 14. století. Během II. světové války matka Elisabetha ukrývala v klášteře na Piazza Farnese mnoho Židů a získala proto čestný titul „Spravedlivý mezi národy“ udělovaný Izraelským státem.

Elizabeth Hasselblad zemřela v Římě 24. dubna 1957. „Svatořečení švédské osobnosti je událost velice vzácná,“ stojí v prohlášení Rady církví této země. Naposled se tak stalo v roce 1391, když papež Bonifác IX. kanonizoval sv. Brigitu. Připomeňme nicméně, že sv. Brigitu švédskou spolu se sv. Kateřinou Sienskou a sv. Terezií Benediktou od Kříže (Edith Stein) prohlásil v roce 1999 papež Jan Pavel II. za spolupatronku Evropy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.