Papež: Mírnost plyne z porozumění Boží velikosti

6.6.2016 

Blahoslavenství ukazují křesťanovi správnou životní cestu, kázal dnes papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Z této cesty – upozornil dále - svádějí a blahoslavenstvím oponují tři anti-zákony: idolatrie majetku, marnivost a egoismus.

Aby křesťané nesešli z cesty víry, mají v blahoslavenstvích přesné ukazatele. Nebrat je na zřetel, může vést ke sklouznutí do egoistických idolatrií: idolatrii peněz, marnivosti a nasyceného srdce usmívajícího se vlastní spokojenosti a nestarajícího se o druhé. Papež komentoval dnešní evangelium (Mt 5,1-12), které podává úvod Ježíšova horského kázání. „Nový zákon, kterému Ježíš učil – řekl papež – neruší ten starý, nýbrž zdokonaluje ho a naplňuje.“

Je to nový zákon, který nazýváme blahoslavenstvími. Je to Pánův nový zákon pro nás. Určuje kurz, trasu a naviguje křesťanský život. Právě tady vidíme ukazatele, podle nichž můžeme postupovat kupředu ve svém křesťanském životě.

Zatímco dnes čtené Matoušovo evangelium podává pouze blahoslavenství samotná, pokračoval papež, evangelista Lukáš připojuje za jejich výčet čtyřikrát zvolání „běda“, které je určeno bohatým, nasyceným, smějícím se a těm, kteří jsou všemi chváleni. Bohatství je samo o sobě dobrem - zdůraznil papež - ale přilnutí k němu působí škodu a stává se idolatrií.“

To je anti-zákon, špatná navigace. Jsou to tři schůdky, které přivádějí do záhuby, stejně jako blahoslavenství jsou schůdky, které vedou životem. Třemi schůdky vedoucími do záhuby je přilnutí k bohatství, protože nic nepotřebuji. Potom je marnivost. Když mne všichni chválí a připadám si důležitý, uvěřím, že jsem sám spravedlivý, ne jako ten či onen. Vzpomeňme na podobenství o farizeovi a celníkovi: »Děkuji ti, že nejsem jako tamhleten, ale děkuji ti, že jsem dobrý katolík...« To se děje denně. A potom je pýcha, což je nasycenost a úsměšek, který zamyká srdce.

Mezi blahoslavenstvími – řekl dále papež – je jedno, které - ne snad, že by bylo klíčové - ale velice mne oslovuje: Blahoslavení tiší.

Ježíš totiž říká sám o sobě: »Učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem« (Mt 11,29). Tato mírnost je způsobem bytí, který nás přibližuje k Ježíši. Opačný postoj vždycky zjednává nepřátelství, války a všechny ostatní špatnosti. Mírnost, tichost srdce však není hloupostí. Naopak. Je hlubinou porozumění Boží velikosti a adoraci.

Končil papež František dnešní ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.