Církevní normy o ochraně nezletilých jsou přísnější než kdekoli jinde

6.6.2016 

Nové opatření papeže Františka posunuje církev do pozice výrazné avantgardy v oblasti ochrany nezletilých, uvedl prefekt Kongregace pro katolickou výchovu. V rozhovoru pro italský deník La Repubblica kardinál Versaldi hovořil o Motu proprio, zveřejněném minulou sobotu (4.6.), které rozšiřuje kánon 193 Kodexu kanonického práva o odstranění z úřadu také na případy, kdy biskup adekvátně nezasáhne v případech sexuálního zneužívání nezletilých. Jak vysvětlil kardinál Versaldi, mezi vážné důvody pro případné odvolání biskupa se nyní započítává rovněž opominutí nebo povrchní přístup ke kontrole, který v důsledku dovolil trestné jednání.

Na dotaz novinářů, zda si křesťanské milosrdenství a odpuštění zaslouží rovněž pedofilové a ti, kdo znásilnili nezletilé, kardinál Versaldi odpovídá:
„Usilovat o milosrdenství znamená především uplatňovat vysoké a nezlomné pojetí spravedlnosti. Neexistuje milosrdenství pokud není jasno, pokud chybí pravda a spravedlnost. Nemá smysl mluvit o odpuštění a opomíjet jasnost, pravdu, spravedlnost a – v neposlední řadě – upřímné pokání a předsevzetí již nehřešit, jak o tom mluví Ježíš v evangeliu k cizoložné ženě poté, co jí po upřímném pokání odpustil viny,“ říká kardinál Versaldi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.