Nový kustód Svaté země se ujal úřadu

7.6.2016 

Nový kustód Svaté země o. Francesco Patton se včera ujal svého úřadu. Slavnostním procesím ulicemi Starého města, přivítáním v kostele Nejsv. Salvátora a návštěvou baziliky Svatého hroby nastoupil do své funkce v čele františkánů ve Svaté zemi a na celém Blízkém východě. Podle tradice přivítali nového kustóda v Jaffské bráně jeho spolubratři, apoštolský nuncius Giuseppe Lazzarotto, delegace latinského patriarchátu a také zástupci dalších křesťanských církví a občanských představitelů.

„Přicházím mezi vás po špičkách, s vědomím, že budu potřebovat čas k tomu, abych vás poznal a mohl navštívit místa, na nichž působíte,“ řekl nový kustód. Dodal, že ví o „složitosti a delikátnosti úkolu“, k němuž byl povolán, a požádal františkány, aby ho přijali jako „nového bratra“. Přícházím s vědomím toho, co říkal náš otec sv. František: že služba představeného je službou mytí nohou bratřím, dodal o. Patton.

Náboženské a občanské představitele ujistil o plné spolupráci. Dějiny vzájemných vztahů jsou dlouhé, poznamenal, a jsem si jist, že v budoucnu budeme pokračovat ve spolupráci, každý s věrností své úloze a v upřímném hledání toho, co je dobré pro tuto zemi a její obyvatele.

O. Patton poděkoval také svému předchůdci, o Pierbattistu Pizzaballovi, který stál v čele Kustódie dvanáct let a po 26 letech strávených v Jeruzalémě Svaté město opouští.

Nový kustód Svaté země postupně symbolicky převezme všechna svatá místa. Po návštěvě u Nejsv. Salvátora a v bazilice Svatého Hrobu dnes zamířil do Večeřadla, které je původním sídlem Kustódie a jehož titulárním „Strážcem“ kustód stále zůstává, ve čtvrtek navštíví baziliku Narození v Betlémě a v dalších dnech pak také Jaffu a do baziliku Zvěstování v Nazaretě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.