Patriarcha Sako vybízí krajany k prožití „vyjímečného ramadánu“

9.6.2016 

„Za tolika těžkých a znepokojujících okolností, jaké sužují naši zemi a zanechávají za sebou tisíce mrtvých a raněných, miliony vysídlených a obrovský zmar, vás vybízím, abyste učininili tento měsíc ramadán vyjímečným“ – těmito slovy apeluje chaldejský patriarcha Louis Raphael Sako na irácké muslimy ve svém poselství u příležitosti zahájení měsíce ramadánu. Svým krajanům vyznávajícím islám předkládá čtyři návrhy k prožití tohoto „vyjímečného ramadánu“: 1. zřeknutí se sektářství a fundamentalismu; 2. budování kultury smíření; 3. prosazování společně sdílených hodnot tolerance, dobrého sousedství a přátelství; 4. podpora pokojného soužití, dialogu a vzájemné úcty.

„Ramadán je zvláštním časem postu, modlitby, lítosti nad hříchy a změny mentality, aby člověk žil v pokoji se sebou samým i s ostatními – píše arcibiskup Sako. – Je to příležitost k uplatňování soucitu a lásky, protože nelze být vskutku věřícím a přitom nebýt poctivý, neusilovat o pokoj a nesloužit druhým.“ Patriarcha zdůrazňuje, že bude-li ramadán takto prožíván, jeho závěrečná slavnost bude dvojnásobná: bude náboženskou radostí, ale také triumfem smíření a míru.

Arcibiskup Sako gratuluje také iráckým ozbrojeným složkám k vítězstvím nad Islámským státem a vyjadřuje naději, že z jeho okupace budou osvobozeny všechny oblasti Iráku. Ujišťuje rovněž o modlitbě křesťanů za to, aby se srdce všech Iráčanů přiklonila k obrodě země. Jak dodává, nový Irák musí zabezpečovat všem svým obyvatelům rovnost, ochranu důstojnosti, bezpečí a stabilitu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.