Giacomo Abbondo - nový blahoslavený

11.6.2016 

Dnes dopoledne byl v severoitalském Vercelli blahořečen don Giacomo Abbondo (1720-1788). Tento diecézní kněz žil v osmnáctém století a působil více než třicet let jako farář. Nový blahoslavený byl vysvěcen ve 24 letech, o čtyři roky později (1748) dosáhl na Turínské univerzitě doktorátu z literatury, kterou začal vyučovat na školách ve Vercelli. Přibližně po deseti letech nastoupil duchovní službu jako farář v obci Tronzano, kde působil až do smrti. Ve svém kněžském působení se musel potýkat s jansenismem a osvícenstvím, což byly v té době nejrozšířenější, zcela protikladné duchovní proudy, které se však paradoxně doplňovaly v odmítavém postoji ke svatému přijímání. Don Abbondo zavedl ve farnosti po svém jansenisticky smýšlejícím předchůdci praxi častého přistupování k eucharistii a to i pro děti, vyznačoval se zvláštními sympatiemi ke Kristovu náměstku, věrně se držel papežského magisteria, podporoval lidovou zbožnost a byl horlivým pastýřem, jak dokládá prefekt Kongregace pro svatořečení kardinál Angelo Amato:

Zmíním jednu epizodu. „Slovo prázdniny zde nemá místo,“ – tímto prohlášením Don Abbondo odmítl vercellský zvyk pozastavovat kázání v letních měsících vzhledem k nesnesitelném vedru. Důsledně se potom věnoval svým kněžským závazkům v katechezi, kázání a vyučování. Během zimních měsíců se vydával na koni po blátivých venkovských cestách, aby dosáhl těch nejvzdálenějších míst, kde učil náboženství.

Jádrem jeho působení však byly skutky milosrdenství, zejména vůči chudým a vězněným, jimž neúnavně sloužil, řekl dále kardinál Amato, který dnes v zaplněné vercellské katedrále slavil beatifikační liturgii piemontského kněze dona Abbonda (foto).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.