Papež přijal členy Papežské rady pro laiky naposled před její reformou

17.6.2016 

Nový úřad Římské kurie, který bude od září činný ve Vatikánu, se bude soustředit zejména na rodinu a obranu života – ohlásil papež František během dnešního setkání s účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro laiky. Plánovaný úřad vznikne jejím spojením s dosavadní Papežskou radou pro rodinu a propojen bude rovněž s Papežskou akademií „Pro Vita“. O této reformě hovořil Svatý otec ve své promluvě:

„Nechtěl bych, aby tato slova byla „posledním rozloučením“ s vaším úřadem, nýbrž aby byla poděkováním za všechnu vaši vykonanou práci... Toto vaše setkání má zvláštní charakter, protože jsem již měl příležitost ohlásit, že vaše Papežská rada dostane novou podobu. Jde tu o zakončení důležité etapy a otevření nové pro tento úřad Římské kurie, který doprovázel život, dozrávání a proměny katolického laikátu od II. vatikánského koncilu až dodnes.“

Papež připomněl, že tato etapa trvala téměř 50 let. II. vatikánský koncil v Dekretu o apoštolátu laiků rozhodl, že při Svatém stolci má být vytvořen zvláštní sekretariát, který by napomáhal apoštolské službě laiků, povzbuzoval je k činnosti a sloužil hierarchii i laikům radou ohledně apoštolských děl (srov. Apotolicam actuositatem, 26). Úřad pro laiky vytvořil bl. Pavel VI. a doprovázel rozvoj apoštolské služby laiků v pokoncilních letech, včetně pořádání Světových dnů mládeže započatých sv. Janem Pavlem II. jako nástroj evangelizace mladých generací. František také připomněl, že Karol Wojtyla se od počátku aktivně účastnil prací tohoto úřadu. V závěru promluvy k účastníkům posledního plenárního zasedání Papežské rady pro laiky poukázal na úkoly, které dnes stojí před věřícími laiky:

„Potřebujeme dobře připravené laiky, oživované upřímnou a čistou vírou, jejichž života se dotklo osobní a milosrdné setkání s láskou Ježíše Krista. Potřebujeme laiky připravené riskovat, umazat si ruce, laiky, kteří nemají strach z chyb, kteří půjdou vpřed. Potřebujeme laiky s vizí budoucnosti, kteří se neuzavírají do malých životních problémů. Říkal jsem o tom mladým lidem: potřebujeme laiky, kteří znají chuť životní zkušenosti a troufají si snít. Dnes je čas, kdy mladí potřebují sny starších lidí. Nezvykejme si uprostřed této kultury odpisu zamítat staré lidi! Mějme je k tomu, aby snili a – jak říká prorok Joel – „aby měli sny“, měli schopnost snít a všichni vynaložme své síly na nové apoštolské vize.“

Řekl papež František v promluvě k Papežské radě pro laiky, která bude v rámci centralizačních reforem Římské kurie od září spojena s Papežskou radou pro rodinu a Akademií „Pro Vita“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.