Videoposelství papeže Františka na kongres proti trestu smrti

21.6.2016 

Papež František zaslal videoposelství účastníkům Světového kongresu proti trestu smrti, který probíhá od 21. do 23. června v hlavním městě Norska. 6. mezinárodní kongres na toto téma organizuje agenda OSN „Společně proti trestu smrti“ (Ensemble contre la peine de mort) a „Světová koalice proti trestu smrti“ (World Coalition Against the Death Penalty) za podpory norského ministerstva zahraničí. Zastoupeno je 140 organizací z celého světa. Poselství Svatého otce přinášíme v plném znění:

Zdravím organizátory tohoto Světového kongresu proti trestu smrti, skupinu zemí, které jej podporují, zejména Norsko jako pořadatelskou zemi, a zástupce vlád, mezinárodních organizací a občanské společnosti, které se ho účastní. Spolu se všemi muži a ženami dobré vůle chci vyjádřit své uznání pro vaše nasazení za svět bez trestu smrti.
Je znamením naděje, že veřejné mínění projevuje stále větší odpor k trestu smrti, dokonce i tehdy když je chápán jako prostředek legitimní sociální obrany. Trest smrti je dnes vskutku nepřijatelný, ať už se odsouzený dopustil jakéhokoliv zločinu. Je útokem na nezcizitelnost života a důstojnost lidské osoby a protiřečí rovněž Božímu plánu s jednotlivci i společností a jeho shovívavé spravedlnosti. Stejně tak není v souladu s žádným spravedlivým smyslem trestu. Nedopřává obětem spravedlnost, nýbrž učí pomstě. Přikázání „nezabiješ“ má absolutní hodnotu a vztahuje se jak na nevinné tak na ty, kdo se provinili.

Mimořádný Svatý rok milosrdenství je vítanou příležitostí k podpoře rozvinutějších forem úcty k životu a důstojnosti každého člověka po celém světě. Nesmí se zapomínat, že nezcizitelné a Bohem dané právo na život se týká i zločinců.
Chtěl bych dnes povzbudit vás všechny, abyste nepracovali pouze na zrušení trestu smrti, ale také na zlepšení životních podmínek věznů, tak aby plně respektovaly lidskou důstojnost těch, kdo jsou ve výkonu trestu. „Učinit spravedlnosti zadost“ neznamená vyhledávat potrestání samo o sobě, nýbrž zajistit, aby základním smyslem každého trestu byla resocializace pachatele. Tato otázka musí být pojednána v širším rámci systému trestní justice otevřeného možnosti pachatelova návratu do společnosti. Žádný trest nemůže být vhodný, chybí-li naděje! Trestání pro trestání, bez prostoru pro naději, je jednou z forem mučení, nikoli trestu.
Věřím, že tento kongres může dát nový impuls úsilí o zrušení nejvyššího trestu. Proto chci povzbudit všechny účastníky, aby pokračovali v této velké iniciativě a ujišťuji je o svých modlitbách.

Řekl papež František ve videoposelství pro účastníky Kongresu za zrušení trestu smrti, který dnes začal v Oslu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.