Videoposelství papeže Františka u příležitosti cesty do Arménie

23.6.2016 

Svatý otec František ve čtvrtek večer prostřednictvím zvláštního videoposelství pozdravil obyvatele Arménie, která je cílem jeho příští zahraniční cesty.

Drazí bratři a sestry.
Za několik dní budu – ke své radosti – mezi vámi v Arménii. Již nyní vás vyzývám, abyste se modlili za tuto apoštolskou cestu.
S Boží pomocí k vám přicházím, abych vykonal „návštěvu první křesťanské země“, jak vypovídá motto cesty. Přicházím jako poutník v tomto Svatém roce, abych čerpal ze starobylé moudrosti vašeho národa a napojil se z pramenů vaší víry, skálopevné jako vaše slavné kříže vytesané do kamene.

Přicházím do mystických arménských výšin jako váš bratr, kterého pohání touha spatřit vaše tváře, modlit se spolu s vámi a sdílet dar přátelství. Vaše dějiny a osudy vašeho milovaného lidu ve mně vzbuzují obdiv a bolest – obdiv, protože jste v Ježíšově kříži a svém nadání nacházeli sílu, jak se opětovně podzvihnout, a to i z jednoho z nejstrašnějších utrpení, jaké kdy lidstvo pamatuje. Bolest kvůli tragédiím, které na svém těle prožívali vaši otcové.

Nedovolme bolestným vzpomínkám, aby se zmocnily našeho srdce, a nevzdávejme se ani tváří tvář opakovaným útokům zla. Jednejme spíše jako Noe, který po potopě neúnavně hleděl na nebe a vícekrát vypustil holubici, až se k němu vrátila s čerstvým listem olivy (Gn 8,11) – bylo to znamení, že život mohl opětovně začít a naděje se měla obrodit.

Přeji si k vám přijít jako služebník evangelia a posel pokoje, abych podpořil veškeré úsilí na cestě k míru a sdílel naše kroky na stezce smíření, které vede ke zrodu naděje.
Ať velcí světci vašeho národa, zejména učitel církve Řehoř z Nareku, žehnají našemu setkání, které toužebně očekávám. Zejména očekávám, že opětovně obejmu svého bratra Karekina, abychom společně dodali nový vzlet naší cestě k plné jednotě.
V minulém roce jste z různých zemí přijeli do Říma a všichni společně jsme se modlili u hrobu sv. Petra. Nyní přicházím do vaší požehnané země, abychom posílili naše společenství, pokračovali na cestě smíření a dávali se prodchnout nadějí.
Děkuji a brzy na shledanou! Tsdesutiun!

Zakončil papež František videoposelství určené arménskému národu před zítřejším odletem do Jerevanu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.