Cena míru UNESCO

21.9.2004 

Kardinál Roger Etchegaray a velký muftí Bosny, Mustafa Cerić, dnes převzali cenu míru UNESCO za rok 2003. Jak uvedl předseda komise, Henry Kissinger, ocenění je výrazem uznaní za úsilí o mezináboženský dialog, toleranci a mír. Podle komise, která cenu udílí, představuje smíření mezi různými náboženskými tradicemi jeden z nejdůležitějších úkolů současné společnosti.

82-ti letý kardinál Roger Etchegaray zastával řadu důležitých úřadů ve francouzském episkopátu. Byl arcibiskupem v Marseille, stál v čele biskupské konference. V letech 1984-98 byl předsedou Papežské rady iustitia et Pax. Vedl výbor pro oslavy Velkého jubilea roku 2000. Od roku 1986 byl třikrát jako zvláštní legát v Iráku. Před dvěma lety vyjednával o stažení vojsk od baziliky Narození Páně v Betlémě.

Mustafa Cerić má 52 let. Od roku 1993 je velkým muftím Bosny a členem Evropské rady náboženských představitelů při Světové konferenci náboženství. Cena míru UNESCO vznikla před 15 lety z iniciativy 120 států. Každoročně je přiznávána osobám, institucím nebo organizacím, které se podstatně zasloužili o budování míru na základě Charty Spojených národů nebo Zakládacího aktu UNESCO. Cena nese jméno prvního prezidenta Pobřeží slonoviny, Felixe Houphouët-Boignyho.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.