Mons. Dal Toso o působení charitativních institucích v Sýrii

4.7.2016 

Nejenom lepší koordinace pomocných projektů, ale také příležitost k setkání a otevřenému dialogu. Tak definuje mons. Giampietro Dal Toso pracovní setkání charitativních organizací, působících na syrském území, které v těchto dnech v libanonském hlavním městě zorganizovala Papežská rada Cor Unum ve spolupráci s papežskou nadací Kirche in Not, americkou charitativní organizací Catholic Relief Service a Papežskými misijními díly. Schůzky se účastnilo 11 syrských biskupů a mons. Mario Zenari, apoštolský nuncius v Sýrii, spolu se zástupci syrských diecézí a mnoha řeholních institutů. Katolické charitativní instituce pouze za loňský rok poskytly v Sýrii pomoc v hodnotě 150 milionů dolarů.

“Kromě této peněžité a materiální pomoci všichni zúčastnění ocenili osobní setkání, skutečnost, že trvá zájem o Sýrii a také konkrétní snaha, jak vyjít vstříc potřebám malé místní církve. Myslím, že nezanedbatelným hlediskem tu je svědectví – nejde pouze o prokazování dobra. V mnoha případech se naše skutky stávají velikým svědectvím o Kristu, otevřenosti katolické církve vůči všem lidem bez rozdílu, snaze budovat mosty, vycházet druhému vstříc – nehledě na jeho náboženskou, kulturní či sociální příslušnost. To je silné svědectví, za které si církve v oněch zemích velmi váží.“

Mluvili jste s charitativními pracovníky, kteří působí přímo v terénu. Jak popsali situaci v Sýrii?

”Jako skutečnou pohromu, která přesahuje všechny obyvatele, včetně biskupů a laického i řeholního personálu, který tam pracuje. Ze všeho nejdůležitější by byl okamžitý mír a smíření. Dokud nenastane, církev se snaží, jak může, aby lidem pomohla v jejich soužení. Jsou tu různé pracovní úseky – první je potravinový. Podle údajů, které máme, je stále nejzásadnější otázkou zajistit přežití obyvatel – tedy dát jim najíst a napít. Vyvíjíme velké úsilí, abychom lidem poskytli základní potřeby k obživě. Dále byly na schůzce vyznačeny další tři sektory, které považuji za důležité. Za prvé je to vzdělávání a zajištění školní docházky pro děti v rodinách, které jsou neustále v pohybu. Za druhé, jak zdůraznili syrští biskupové, je to pokrytí nákladů na bydlení v těch oblastech země, kde se dosud žije relativně klidně. Válka totiž způsobila značné ochuzení obyvatelstva – pokud chceme, aby v Sýrii zůstali křesťané, je pomoc velmi jednoduchá: zaplatit jim nájem. Za třetí – zaručit práci, to znamená podpořit malé projekty podnikání, se kterými se už začalo a které se stanou zdrojem příjmů.”

Sekretář Papežské rady Cor Unum považuje schůzku charitativních institucí za úspěšnou. Jak vysvětluje, pracovníci prošli podrobnou formací, jak připravit, provést a vyúčtovat konkrétní projekt.

”To je odborná stránka věci, kterou je ale nutné řešit, protože když zlepšíme kvalitu svého zásahu, budeme mít také lepší přístup k financování. Velkým úspěchem schůzky bylo setkání lidí, kteří pracují ve stejné oblasti a kteří se tak mohli poznat, sdílet své starosti a cíle. Velmi důležitá proto byla tak vysoká účast syrských biskupů. Tyto příležitosti ke sdílení jsou skutečně klíčové, protože řešení mnoha problémů lze najít jen společně.”

hodnotí mons. Dal Toso.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.