Motu proprio papeže Františka o oddělení správy majetku a kontroly této správy

9.7.2016 

Petrův nástupce vydal rozhodnutí týkající se ekonomicko-finančních záležitostí Svatého stolce a městského státu Vatikán. Motu proprio o jasném a jednoznačném rozdělení kompetencí ve správě vatikánského majetku bylo zveřejněno dnes, nese datum 4. července a tvoří jej tři stránky textu.
„Časný majetek církve – píše papež František – slouží k dosažení jejích cílů, kterými jsou bohoslužba, důstojné živobytí kléru, apoštolát a dobročinnost. Proto církev cítí odpovědnost věnovat maximální pozornost tomu, aby její ekonomické zdroje vždycky sloužily těmto cílům. Z tohoto důvodu Svatý stolec zvláště dbá na správu svého majetku“ – stojí v úvodu papežského motu proprio. Papež v rámci reformy na tomto poli ustanoval v únoru roku 2014 tři nové instituce: Ekonomickou radu, Ekonomický sekretariát a Úřad generální revizora, jejichž statuta byla schválena ad experimentum s tím, že „nový systém vzniká za chodu postupným ověřováním“.

Během tohoto období – vysvětluje dále papež – byla zaznamenána „nutnost lépe vyznačit příslušné oblasti působnosti Ekonomického sekretariátu a Správy majetku Apoštolského stolce, jejich činnost a vzájemnou koordinaci.“ Z tohoto důvodu je zapotřebí „zásadně, jasně a nedvojznačně oddělit přímou správu majetku od její kontroly a dozoru nad výkonem této správy. Za tímto účelem je maximálně důležité, aby kontrolní instituce byly odděleny od těch kontrolovaných.“ Proto papež přistoupil k formulaci prvního pravidla, tedy k maximálnímu oddělení (summa divisio) kompetencí obou institucí. Správě majetku Apoštolského stolce (foto) náleží správa majetku a financí a Ekonomickému sekretariátu kontrola a dohled na touto správou. Realizaci tohoto ustanovení papež svěřuje vzájemné spolupráci představených zmíněných vatikánských úřadů. „V případě sporných otázek, které by mohly vyvstat, bude náležet rozhodnutí jeho zvláštnímu delegátovi kardinálovi Velasio de Paolisovi, emeritnímu předsedovi Prefektury ekonomických záležitostí Apoštolského stolce, a jeho spolupracovníkům.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.