Papež jmenoval nové vedení Tiskového střediska Svatého stolce

11.7.2016 

Po deseti letech v čele Tiskového střediska Svatého stolce odchází o. Federico Lombardi, S.I., někdejší generální ředitel Vatikánského rozhlasu a Vatikánského televizního centra. Na jeho místo Svatý otec jmenoval současného místoředitele Tiskového střediska, sedmapadesátiletého laika ze Spojených států amerických, doktora Grega Burkeho. Tento numerář Opus Dei vystudoval srovnávací literaturu v New Yorku a později se specializoval v oblasti žurnalistiky. Pracoval pro agentury United Press a Reuters, týdeníky Metropolitan, National Catholic Register a Time a jako římský korespondent televizního kanálu Fox News. V roce 2012 jej jako komunikačního poradce zaměstnal státní sekretariát Svatého stolce a od prosince loňského roku se stal zástupcem o. Lombardiho v tiskovém středisku. V dosavadním úřadě jej nahradí jedenačtyřicetiletá španělská novinářka Paloma García Ovejero, rovněž laička, redaktorka a vatikánská korespondentka katolické rozhlasové stanice Cadena COPE, kde pracovala posledních 18 let. Na post místoředitelky Tiskového střediska Svatého stolce tak vůbec poprvé nastupuje žena. Dnešní papežská jmenování nabývají platnost k 1. srpnu.

Nový ředitel tiskového střediska přichází ze Spojených států amerických. Je to vůbec poprvé, kdy na tento post nastupuje někdo ze zámoří. Hned po zveřejnění svého jmenování poskytl Greg Burk Vatikánskému rozhlasu rozhovor, ve kterém shrnul své dojmy:

Jsem velmi nadšený, anglicky bych řekl excited. Současně však musím říci, že neskrývám ani jisté obavy. Uvědomuji si, že práce tiskového střediska není snadná. Práce novináře, kterou jsem doposud dělal, se mi velice líbila, ale ta nynější se mi zdá mnohem komplikovanější!

Mnozí poukazují na to, že nový ředitel je laik a jeho zástupcem dokonce laička. Mezi vámi je navíc rozdíl v příslušnosti ke kulturnímu a jazykovému okruhu, vy jste anglofonní a ona je hispanofonní...

Ano, myslím, že slovem dneška je „international“, mezinárodní. Katolická církev je svojí povahou univerzální. A v tomto dnešním univerzu je španělština pro katolický svět jednoznačně velmi důležitá. Ale chcte-li mluvit s celým světem, je třeba také mluvit anglicky, o tom není pochyb.

Nastupujete po otci Federicovi Lombardim. Co to pro vás znamená?

V těchto letech jsem byl svědkem skutečně bezmezné trpělivosti otce Lombardiho. Ale nejenom to. Použil jsem slova „gracious“, protože označuje laskavost, ale také zdvořilost. On umí být k lidem vždycky velmi laskavý a velmi disponibilní. A je naprosto oddaný Svatému otci a práci. Přál bych si mít alespoň něco z těchto ctností.

Říká nově jmenovaný ředitel tiskového střediska Greg Burke.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.