Nová zástupkyně ředitele Tiskového střediska Svatého stolce: Ženy dnes pracují všude

13.7.2016 

Muž a žena, oba svobodní laici, zástupci anglosaského a hispanofonního světa – tyto mediální komentáře si vysloužilo pondělní papežské jmenování nového vedení tiskového střediska Svatého stolce. Zatímco první reakci nového ředitele, severoamerického novináře Grega Burkeho, jsme vám již přiblížili, dnes Vatikánský rozhlas požádal o rozhovor budoucí místoředitelku. Španělská rozhlasová redaktora Paloma Garcia Ovejero žije v Římě už několik let jako korespondentka rádia Cope, rozhlasové sítě španělských biskupů. Do nového úřadu nastupuje jako vůbec první žena, což nicméně nepovažuje za “znamení časů” v církvi, protože, jak podotýká, ženy dnes pracují všude.

”Podle mého názoru je znamením doby normalita. Revoluce papeže Františka je revolucí normality, přirozenosti a, dalo by se říci, logiky. Kolik lidí pracuje ve Vatikánském rozhlase a kolik je mezi nimi žen? Kolik lidí pracuje v tiskovém středisku Svatého stolce, kolik je novinářek v papežském doprovodu? Považuji to za normální. Samozřejmě jsem ráda, protože papežské jmenování vyjevuje pěkný obraz církve. Stejně tak bych ale byla ráda, kdyby místo mne nastoupila blondýnka nebo Francouzka…Rozhodující není skutečnost, že je někdo žena, nýbrž fakt, že je společensky “normální”. Společnost je plná laiků a také církev je plná vynikajících kněží i laiků. Jako žena nemohu být knězem, ale mohu dělat něco jiného. Papežova volba tedy důsledně odpovídá tomu, co odjakživa říkal, a jeho jednání proto nemůže být jiné.”

Nové vedení tiskového střediska nastoupí do úřadu počátkem srpna, ihned po jmenování se však oba novináři setkali na soukromé audienci s papežem Františkem v Domě svaté Marty (foto).

”Papež náš požádal, aby se jeho poselství dostalo skutečně ke všem lidem. Mluvil velice vážně – přívětivě, ale s vážnou tváří. Nebyla to žádná žertovná chvilka, i když si také zavtipkoval. Papež to vzal jako pracovní schůzku a bylo zjevné, že si je dobře vědom, nakolik je komunikace jedním z pilířů pontifikátu a také církve. Mluvil k nám tedy velmi seriózně a žádal po nás vyváženost, oddanost a pak jednoznačnost – a to také ve vztahu k němu. Napadlo mne přitom slovo, které teď nevyslovil, ale použil na biskupské synodě – parhésia. Podle mého názoru papež od nás očekává právě toto, onu neohroženost, kterou požadoval po biskupech.”

Uvedla pro naše mikrofony nová zástupkyně ředitele Tiskového střediska Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.