Apoštolský vikář Anatolie k situaci v Turecku

16.7.2016 

Situaci vzniklou po včerejším pokusu o státní převrat v Turecku, při kterém bylo zabito několik stovek lidí, komentuje pro Vatikánský rozhlas apoštolský vikář Anatolie, mons. Paolo Bizzeti. Tento osmašedesátiletý Ital sídlící v Iskenderunu, nedaleko hranic se Sýrií v rozhovoru poukazuje na sílící konflikt mezi stoupenci laicity státu, což je turecká armáda, a těmi, kdo usilují o islamizaci turecké společnosti.

Tam, kde žiji já, je díky Bohu situace klidná. Přirozeně je zde velké napětí, ale panuje klid. Chápat skutečné dimenze tohoto střetu je obtížné také pro nás a proto je třeba posuzovat věci velmi opatrně. V poslední době jsme bohužel již několikrát byli svědky krvavých událostí, které vyjevily výskyt napětí v zemi. Třebaže drtivá většina lidí je zajisté mírumilovná a žije poklidným životem, nelze popřít, že během této doby se praktikovala politiku nenávisti a konfliktu, což evidentně nakonec vede k ještě většímu výbuchu. Upřímně si myslím, že jedinou rozumnou věcí je nevyhrocovat tóny a snažit se obnovit minimum klidu nezbytného pro porozumění důvodů také těch, kdo se vzbouřili. Vzpoura, ačkoliv dosud není znám její rozsah, je vždycky určitě znamením nějaké indispozice. Proto je třeba snažit se dopátrat jejích kořenů.

Jak a čím lze tedy nyní sloužit v této zemi?

Zajisté vždycky zbraní dialogu, která jediná může zjednat civilizované soužití. Myslím tedy, že církev bude jednomyslná právě ve snaze mírnit tóny a snažit se chápat příčiny oné indispozice.

Sděluje z tureckého Iskenderunu apoštolský vikář Anatólie, mons. Paolo Bizzeti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.