Místopředseda svazu francouzských imámů odstoupil

18.7.2016 

Den po masakru v Nice odstoupil místopředseda svazu francouských imámů Hocine Drouiche: „Odstupuji – prohlásil v tiskovém sdělení – a odsuzuji nekompetentní muslimské instituce, které se nezasadily o sociální smír a nadále opakují, že neexistuje extrémismus. Není tak už vidět hranice mezi islámem a islamismem.“ Prohlášení jmenovaného muslimského představitele je překvapivé také proto, že právě francouzská muslimská obec se nejednou od extrémismu jednoznačně distancovala. Odstupující imám vyzval muslimy, aby manifestačně vyjádřili svůj odpor. Během masakru v Nice však byli zabiti nejenom křesťané, na což poukazuje tamější muslimský imám Otmane Aissaoui, předseda muslimské náboženské obce ve Francii.

Prožíváme dvojí pocit smutku a hořkosti. To co se stalo se nás značně dotklo a otřáslo námi. Na oslavách 14. července na promenádě des Anglais se účastnili také naše rodiny. Naši drazí, sousedé a přátelé jsou mrtví. Odsuzujeme, co se stalo, a neseme to velmi těžce. Nelze se přes to přenást. Je barbarský čin!

Univerzita Al-Azhar, která vzápětí po atentátu tento čin odsoudila vyzvala k jednotnému postoji. Co byste k tomu řekl chtěl říci vy?

Odsuzujeme tento barbarský čin, tento teroristický čin, který postihl naši zemi. Budeme velmi ostražití a budeme bojovat proti jakékoli formě nelidské agrese. 14. červenec je navíc svátkem národní jednoty a mnoho lidí o ni usilovalo. O národní jednotu je třeba usilovat. Bez ohledu na náš původ, barvu pleti, náboženskou příslušnost musí být prvořadou věcí naše občanství a naše společné soužití. Vše co se stalo nemůže než posílit spravedlnost v našem životě posilováním vztahů se světem, pokračováním v mezináboženském dialogu a prací na všech prvcích společného soužití. A také další úsilí o civilizovanost, kterou pěstujeme vzájemným dialogem a spojeným úsilím všech našich společností.

Říká muslimský imám Otmane Aissaoui z francouzského Nice.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.