Zahajovací mše svatá Světových dnů mládeže

26.7.2016 

Dnes byly zahájeny Světové dny mládeže. Arcibiskup hostitelského města, kardinál Stanislav Dziwisz, sloužil mši svatou v krakovském městském parku Błonia, kde účastníky tohoto megasetkání již pozítří poprvé pozdraví papež František. Desítky tisíc mladých lidí začaly dnes odpoledne plnit prostranství před oltářem a zvláštní hodiny, které na věži mariánské baziliky v historickém středu Krakova, odpočítavaly čas od posledního setkání mládeže v brazilském Rio de Janeiro, konečně odbily nultou hodinu, tedy půl šesté večer, kdy dlouholetý osobní sekretář svatého Jana Pavla II. znamením kříže zahájil slavnostní bohoslužbu. Dlouhý čas příprav skončil: „Buďte vítáni ve městě, které nám zvláštním způsobem umožňuje prožívat tajemství a dar Božího Milosrdenství,“ řekl v úvodu kardinál Dziwisz.

Evangelium zahajovací mše podalo dnešním mladým lidem setkání učedníků vedených Petrem se vzkříšeným Pánem u Tiberiadského jezera, kde prvnímu z apoštolů položil Pán Ježíš třikrát otázku, zda jej miluje. „Dnes – řekl v homilii krakovský kardinál – mluví Ježíš Kristus k nám, kteří jsme na břehu řeky Visly.“ Ve své homilii pak předložil mladým lidem tři otázky: „Odkud jsme na toto setkání přišli? Dále: Kde se dnes nacházíme? A nakonec: Kam a s čím se odtud vydáme?“ Rozjímáním o jednotlivých otázkách se potom kazatel postupně dobíral jejich hlubšího existenciálního významu.

Každý účastník Světových dnů mládeže přichází se svojí zkušeností víry, oděné do specifických tradic a kultur; přichází z různých sociálních prostředí, vyznačujících se materiálním dostatkem či nedostakem, mírem či válkou a teorismem; a každý přichází se svými osobními starostmi a obavami, ale i se svojí nostalgií a nadějí.
Místo, kde se mladí poutníci nacházejí, řekl dále kardinál Dziwisz, není pouze otázkou zeměpisu, ale také otázkou zpytování toho, kým jsem a co právě tady hledám. „Jsme zde – řekl dále – protože nás shromáždil Ježíš Kristus“, který je světlem, cestou, pravdou a životem, a zakoušíme tady podivuhodným způsobem všeobecnost čili katolicitu církve a přítomnost papeže, který se do Krakova vydá ve středu odpoledne, je charakteristickou známkou této slavnosti víry.
Co si z tohoto krátkého setkání chceme odnést, je poslední otázka, k jejímuž zodpovězení vyzval dnešní kazatel. Odpověď na ni však netřeba uspěchat. Je třeba zklidnění, ztišení a naslouchání, aby mohli všichni s pomocí, kterou dostanou od druhých a nabídnou druhým, odkrýt vzkaz milosrdného Ježíše adresovaný každému osobně, vybídnul kardinál Dziwisz účastníky zahajovací mše svaté Světových dnů mládeže v Krakově.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.