Ohlédnutí za papežskou cestou z polské perspektivy

2.8.2016 

Papež František si získal srdce Poláků. Přicestoval do Krakova na Světové dny mládeže, ale také do Čenstochové uctít P. Marii v polské národní svatyni u příležitosti 1050. výročí christianizace Polska a připojil se k němému křiku vycházejícího z Auschwitz při návštěvě tohoto největšího nacistického vyhlazovacího tábora.

Nyní přichází čas na shrnutí a bilancování. Jednoznačně pozitivně hledí na uplynulé dny hostitel Světových dní mládeže, kardinál Stanislaw Dziwisz. Jak říká, slova papež Františka budou přinášet plody:

„Byla to velká slavnost, radost spojená s prožitkem víry a přináležitosti k církvi. Nyní ale čekáme na plody. Myslím, že přijdou, protože reakce mladých na papežova slova, na modlitbu, na Křížovou cestu jistě nezůstane bez echa“ – říká kardinál Dziwisz.

Předseda polského episkopátu, arcibiskup Stanislaw Gądecki, obrátil pozornost k ústřednímu tématu papežova poselství, k tomu, jak dodával mladým odvahu a víru v budoucnost:

„Uchvátilo mne, že papež na jednu stranu všechno směřoval k setkání s Kristem, což je hlavním cílem každých Světových dní mládeže, bez ohledu na to, kde probíhají, a na druhé straně velmi silně dodával odvahu všem mladým lidem, povzbuzoval je, aby směřovali k vyšším cílům, vytrhli se z ospalosti. V tom všem jistě pomůže mladým lidem, kteří jsou nerozhodní a hledají podporu,“ řekl arcibiskup Gądecki..

Polská premiérka Beata Szydło zdůraznila, že účastníci Světových dní mládeže jsou skutečnou nadějí pro svět:

„Nechávají za sebou mnoho radosti, krásné požitky, byli skvělí, rozesmátí a jistě nás mnohému naučili. Já chci především zdůraznit, že nemám obavy o budoucnost Evropy a světa, pokud tito mladí lidé se stejnou angažovaností a s nadšením, které tady ukázali, budou nadále uskutečňovat své plány, své sny opřené o hodnoty. Pokud, jak to řekl Svatý otec František, nezůstanou na kanapi a nebudou s Pánem Bohem komunikovat jen esemeskami, můžeme být klidní, protože věci světa se budou ubírat dobrým směrem,“ řekla Vatikánskému rozhlasu polská premiérka Beata Szydło.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.