Papež: Prosme svatého Kajetána o chléb a práci

6.8.2016 

Svatý Kajetán z Thiene (1480-1547), který působil v Itálii v první polovině 16. století a založil kněžskou kongregaci teatinů, se v Argentině slaví jako patron chleba a práce. Na jeho liturgickou památku, která letos připadá na zítřejší neděli, mnozí Argentinci uctívají světcovu památku v různých kostelech, které jsou mu po celé zemi zasvěceny.

Před nástupem na Petrův stolec poutníky pokaždé doprovázel také někdejší bueonosaireský arcibiskup, kard. Bergoglio. Slavil s nimi mši svatou v okrajové městské čtvrti Liniers a poté procházel proti proudu zástupu, který se do svatyně ubíral uctít sošku sv. Kajetána, zdravil věřící, rozmlouval s nimi a žehnal jim. Papež František na to vzpomíná v listě, který zaslal předsedovi Argentinské biskupské konference, mons. Arancedovi, a kterým biskupy vyzývá, aby dokázali s citem, blízkostí a láskou doprovázet všechny, kdo dnes žádají „chléb a práci“.

„Když jsem viděl úzkost mužů a žen, kteří hledají práci a nemohou ji nalézt, dokázal jsem jim pouze stisknout ruku, zmohl jsem se na pohlazení a na pohled do očí plných slz. A pak jsem také ve svém nitru plakal“, píše Svatý otec a pokračuje: „Je velmi těžké potkat otce rodiny, který chce pracovat a nemá možnost získat práci. Prosme proto sv. Kajetána o chléb a práci. Chléb není tak těžké získat“, podotýká papež, „protože se vždy najde někdo, kdo se s tebou rozdělí. Avšak bez práce se problém vyřeší jen napůl“. V závěru poselství argentinským biskupům Svatý otec cituje lidovou moudrost, jež pohrdá člověkem, který by chtěl těžit z druhých. Právě práce totiž člověku propůjčuje důstojnost a umožňuje mu přinášet domů chléb, plod každodenní námahy, zdůrazňuje papež v souvislosti s nedělní liturgickou památkou sv. Kajetána.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.