Rwandští biskupové protestují proti insinuacím francouzských médií

23.9.2004 

Mezinárodní trestní soud v Arusha v Tanzanii pokračuje v procesu proti P. Athanase Serombovi, někdejšímu faráři ve rwandském regionu Kibuye. 41-ti letý kněz byl obviněn za podporu genocidy kmene Tutsi roku 1994. P. Seromba, který mezitím žil v Římě, odjel do Tanzánie dobrovolně, obviněním soudu se brání.

Rwandští biskupové protestují proti insinuacím některých médií, zvláště francouzských, jako by katolická církev byla spoluodpovědná za genocidu před 10 lety. Zahynulo tehdy kolem půl milionu lidí. V prohlášení zveřejněném v místním katolickém časopise ?Kinyamateka? biskupové zdůraznili, že připisování viny za šíření nenávistné ideologie není opodstatněné. Duchovní osoby, které se připojily ke zločinům nesou individuální, a ne institucionální odpovědnost ? čteme v komuniké rwandských biskupů.

Různé instance doposud obvinili asi 15 duchovních z různých církví, kteří jsou podezřívání ze spoluúčasti na masakrech ve Rwandě. 9 z nich bylo odsouzeno. Mezi obviněnými se objevil dokonce katolický biskup z Gikongoro, Augustin Misago, který byl propuštěn kvůli nedostatku důkazů. Procesy se staly mediální senzací. Projevily se i tendence zpětně hledat náboženský podtext genocidy. Možná proto, aby se odvrátila pozornost od politické odpovědnosti Francie za rwandský konflikt, nebo aby ustoupila role médií v rozpoutání masakru kmene Hutu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.