Jižní Súdán: hladomor a šedesát tisíc běženců

6.8.2016 

V nejmladším státě světa, Jižním Súdánu, nepolevuje napětí mezi úřadujícím prezidentem Salvou Kiirem a jeho oponentem Riekem Macharem. Podle údajů OSN ze země utíká více než 60 tisíc obyvatel, zatímco několik milionů lidí ohrožuje hladomor. Katolické kostely jsou pro místní lidi často jediným útočištěm, potvrzuje provinciál jihosúdánských komboniánů, o. Daniele Moschetti:

“V posledních střetech zemřelo určitě tisíc lidí, ačkoli vláda raději mluví o třech stech mrtvých. Po útěku opozice z hlavního města nastal klid zbraní, ale boje pokračují několik set kilometrů odsud. Už dnes je Jižní Súdán sudem střelného prachu, může se to však ještě zhoršit dalšími etnickými spory, a pak nastane genocida, jako ve Rwandě. Tam proti sobě stála dvě etnika, zatímco tady je jich 64, ačkoli nejpočetnější jsou Nuerové a Dinka. Dialog s jejich lídry je velmi obtížný, protože to nejsou politici, ale vojáci.“

Jak vypadá humanitární situace v zemi?

“Už více než dva roky jsme v situaci nejvyššího ohrožení – třem až pěti milionům lidí dosud hrozí hlad kvůli válce – té předchozí i té dnešní, protože zdrojů stále ubývá. Nevládní humanitární organizace jedna po druhé odešly, zůstalo jich tu jen několik. Stav ekonomiky a finančnictví je absurdní – nefunguje vůbec nic. Za jeden dolar dnes měníme 60 jihosúdánských liber, zatímco před půl rokem to ještě byly tři. Inflace je v tuto chvíli snad nejvyšší na světě – více než 300 procent.“

Připomeňme, že jihosúdánská katolická církev v těchto dnech vyzvala svět, aby na zemi nezapomínal. Co dělá přímo na místě?

“Církev se hlavně lidem snaží předat poselství naděje. Také jim poskytuje ochranu, protože v tuto chvíli jsou kostely pro obyvatele jedinou nadějí – lidé se po tisících ukrývají na nádvořích kostelů. Církev tedy poskytuje ochranu, ale také péči – tedy potraviny, a snaží se pomoci, jak nejvíc může.“ Popisuje situaci v Jižním Súdánu italský misionář.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.