Nuncius v Damašku: je stále zřejmější, že jde o válku per procura

8.8.2016 

Papež František musel užít v apelu na mír v Sýrii silných slov. Žádá si to tragická situace, která se v této zemi rozvíjí už více než pět let – říká apoštolský nuncius v Damašku, arcibiskup Mario Zenari. Petrův nástupce při včerejší modlitbě Anděl Páně zdůraznil, že je nepřípustné, aby důsledky války padaly na bezbranné civilní obyvatelstvo, včetně mnoha dětí. Světovým lídrům vytkl zavřené srdce a nedostatek vůle k míru.
Arcibiskup Zenari potvrzuje, že papežova slova odpovídají skutečnosti. Na nevojenské cíle jako jsou nemocnice, kostely, mešity či uprchlické tábory, dopadají rakety a bomby. 600 tisíc Syřanů žije v obléhaných místech. Mnozí trpí hladem a žízní. Za pět let války zahynulo už téměř 20 tisíc dětí a mnoho jich bylo zmrzačeno. Více než 2 miliony syrských dětí nechodí do školy. V uprchlických táborech se stávají obětí sexuálního zneužívání – líčí papežský diplomat v Damašku. Za této situace – zdůrazňuje arcibiskup Zenari – musel František připomenout odpovědnost světových mocností za tuto nekončící tragédii:

„Můžeme se tu hmatatelně přesvědčit, že Sýrie se stala válečnou arénou různých geopolitických zájmů regionálního i mezinárodního dosahu. Je také stále zřejmější, že jde o válku per procura (tj. vedenou v zastoupení). Je to velmi složitý konflikt. Na počátku se zdálo, že je to občanská válka, což už samo o sobě bylo katastrofou. Potom se k ní připojila válka per procura, řízená z venku. A nakonec se připojil další prvek v podobě Islámského státu, který je zdrojem nesmírného utrpení. V tomto kontextu je potřeba připomenout genocidu jezídů, k níž dochází na území tzv. Islámského státu. Ženy a dívky se tam prodávají jako zvířata. V této situaci, jak na to opakovaně upozorňoval papež, je zapotřebí jasné a rozhodné vůle mocných tohoto světa, aby skončila tato krutá válka, jejíž následky nesou především bezbranní civilisté, včetně dětí.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.