Rémi Brague: V islámu je nejhorší návrat ke kořenům

8.8.2016 

Přestože tzv. Islámský stát nelze ztotožňovat s celým islámem, je nicméně pravda, že je výrazem jednoho z islámů – říká prof. Rémi Brague. Tento francouzský filosof a znalec arabského myšlení vstoupil do diskuse následující po nedávných útocích v Západní Evropě. V rozhovorech, které udělil (Le Figaro, Valeurs actuelles, Il Foglio), poukazuje na to, že situovat islamisty mimo islám je neoprávněné.

Ve skutečnosti jsou jejich činy pokusem následovat jednání, které nejstarší biografie připisují Mohamedovi. Je to zároveň také největší problém v postulované reformě islámu. Prof. Brague poznamenává, že pro muslimy nemůže být vzorem pokoncilní obnova církve, neboť koncil měl být návratem k ideálním počátkům křesťanství. V islámu je ovšem nejhorší právě jeho počátek, kterého se dnešní islamisté dovolávají. V evangeliích nenajdeme pobídky k násilí, ale v Koránu a v Hadísách ano, čteme-li je doslova – dodává prof Brague v rozhovoru pro Le Figaro.

Rychlá radikalizace mladých muslimů francouzského filosofa nepřekvapuje. Velmi často v sobě nosí pocit viny, protože příliš podlehli západní mentalitě. V takové situaci se jim terorismus jeví jako rychlá cesta očištění skrze oběť vlastního života. Podle prof. Brague´a nebyl nedávný případ útoku na kněze v Rouen náhodný. Islamisté si uvědomují, že základem západní civilizace je křesťanství, a proto se stal jejich cílem kněz.

Prof. Brague rovněž připouští, že islamisté usilují o vyvolání občanské války ve Francii. Počítají s tím, že po dalších útocích stát posílí represe, které zmobilizují a sjednotí všechny muslimy, kteří tam žijí. Na druhé straně se však domnívá, že nejhorší řešením pro Evropu by byla nečinnost. Ve skutečnosti totiž „tzv. Islámský stát i umírnění muslimové mají tentýž cíl: podřídit svět šariátnímu právu. Násilí není jediným prostředkem a často přináší opačné efekty než byly zamýšleny, protože může vést k probuzení napadených národů. Tzv. měkké prostředky, nenápadné a trpělivé, jako je společenský nátlak a propaganda jsou asi nejnebezpečnější, protože jsou nejúčinnější,“ usuzuje v rozhovoru pro deník Il Foglio prof. Brague.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.