Přelomové změny v Chemin-Neuf: zakladatel komunity odstoupil

9.8.2016 

Chemin-Neuf, jedna z nejvýznamnějších katolických charismatických komunit, čeká historický přelomem. Její zakladatel, šestasedmdesátiletý o. Laurent Fabre, po 43 odstoupil z jejího vedení. Ve Francii včera začala generální kapitula, která vybere nového představeného. Komunita Chemin-Neuf byla založena v roce 1973. Dnes má 1800 členů, z toho 700 manželských párů a 340 zasvěcených osob. Zastoupena je ve 30 zemí, včetně České republiky. Od roku 2009 je uznána jako institut papežského práva. Vyznačuje se ignaciánskou spiritualitou, kterou jí dal do vínku zakladatel, jezuita o. Fabre, a praktickým ekumenismem. Její členové skládají čtvrtý slib: zasvětit život sjednocení křesťanů.

Jak řekl pro La Croix zakladatel komunity, krize povolání se Chemin-Neuf nedotkla a komunita se stále rozvíjí. Každý rok 20 až 25 mladých členů zahajuje noviciát k zasvěcenému životu. 15. srpna začíná pro Chemin-Neuf také nový úkol. Přebírá totiž opatství Tibhrine v Alžírsku, kde bylo před 20 lety zavražděno sedm trapistů.

Na dotaz po poselství před odchodem z vedení komunity o. Fabre poukázal na význam ignaciánské spirituality a vyjádřil přesvědčení, že pravým zakladatelem tohoto díla je sv. Ignác. Jak dodal, sám se řídil tím, co o zakladateli jezuitů napsal jeho osobní sekretář: „Kráčeje po cestě, kterou neznal, nepředbíhal Ducha svatého, ale nechával se jím vést.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.