Aleppský farář: Assadova armáda otevřela humanitární koridor

13.8.2016 

Díky humanitárnímu koridoru, který otevřela regulérní syrská armáda, vjelo do Aleppa čtyřicet kamionů, naložených potravinami. V metropoli pokračují boje, přestože by již druhý den mělo trvat příměří, vyhlášené Ruskem. Aleppané žijí v naději, že se blíží konec války, potvrzuje farář aleppského kostela sv. Františka, otec Ibrahim Alsabagh:

”Máme velkou naději. Vloni, jak mi připomněli naši věřící, jsme se ocitli na mnoho dní bez vody a modlili jsme se na tento úmysl. A právě o vigilii slavnosti Nanebevzetí Panny Marie se – k naší obrovské radosti – voda vrátila. Nikdo ani na chvíli v srdci nepochyboval o tom, že to byl zázrak, učiněný na přímluvu naší nebeské Matky. Také letos jsme tedy s velkou nadějí zahájili 72 hodin modliteb a postu, ve kterých budeme pokračovat až do pondělní slavnosti. Doufáme, že už válka brzy skončí, nastane mír a lidé se navrátí ke klidnému životu v obnoveném Aleppu, plném radosti a pokoje pro všechny jeho obyvatele.”

Díky nevelkému humanitárnímu koridoru do města proudí také potravinová pomoc…

”Ano, a to je další znamení naděje. Do západní části města dosud nevede bezpečná přístupová cesta pro civilisty – zatím ji využívá jenom vojsko a kamiony se zásobováním. Mnozí mladí lidé, kteří se svými kněžími z města odjeli na letní tábory, se tak nemohou vrátit ke svým rodinám. Mnoho lidí tedy čeká, až bude na cestě bezpečněji také pro všechny, kdo by tudy chtěli projet směrem do Aleppa anebo ven z města.”

Tuto cestu kontroluje syrská armáda?

” Je pod kontrolou Assadových jednotek jako alternativa k jiné cestě, která byla uzavřena z bezpečnostních důvodů a kde se ještě hodně bojuje, a tudíž je neprochůdná jak pro vojáky, tak pro civilisty. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří vyslechli má předchozí slova a v těchto dnech se více modlili a postili za mír v Aleppu. Dostal jsem hodně zpráv od různých přátel, farářů, farností a církevních sdružení, které ujišťovaly o podpoře, modlitbě a postu. Ze srdce všem děkuji a prosím, abychom pokračovali až do slavnosti Nanebevzetí. Jsme si jisti, že Matka Boží nás přikryje svým pláštěm a že Aleppo prožije nový úsvit a další dny světla a pokoje.”

Doufá o. Ibrahim Alsabagh.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.