Modlitby za vlast ve Francii

15.8.2016 

Slavnost Nanebevzetí je ve Francii dnem modlitby za vlast. Letos, po sérii útoků, je prožíván intenzívněji než v minulých letech. Přestože bylo z bezpečnostních důvodů mnoho kulturně- zábavných akcí zrušeno, na modlitbu Francouzi nerezignovali.
V celé zemi přišlo do kostelů více věřících než v minulých létech. Po nedávném útoku na kněze v Rouen přišli dokonce i katolíci, kteří se za praktikující nepovažují. Větší příliv poutníků zaznamenaly také Lurdy. Ranní mše, která byla vyvrcholením letošní národní pouti, se zúčastnilo 30 tisíc věřících. Vzhledem k ohrožení terorismem vláda zavedla přísná bezpečnostní opatření. Situaci v Lurdech včera osobně zkontroloval ministr vnitra.

V Rouen byl dnešní den prožíván jako památka na o. Jacquese Hamela, zavražděného 26. července. Podle rouenského arcibiskupa jde o to nahlédnout jeho mučednickou smrt v kontextu celkového vítězství Ježíše nad zlem, rovněž v tělesném rozměru – protože právě o to jde v Nanebevzetí.
„Myslím na tělo o. Hamela, které dosvědčilo totéž, co Ježíšovo tělo: brutální vraždu nevinného, odsouzení a utrpení“ – řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Domenique Lebrun. Nevylučuje zahájení beatifikačního procesu zavražděného kněze, pokud ho církev bude chtít ukázat jako příklad k následování:

Mučednictví je svědectvím o víře. Když jsem byl na Světových dnech mládeže v Krakově, mladí lidé mi vyprávěli o překážkách, s nimiž se v životě setkávají, když svědčí o své víře na gymnáziu, na univerzitě nebo v práci. A trpí z toho důvodu. V určitém smyslu jsou někteří z nich také mučedníky, když se odváží svědčit a lidé se jim posmívají. Vyprávěli mi o násilí, s jakým se setkávají, když se přiznají, že jsou katolíci, když se neshodují se svými profesory na univerzitě nebo když chtějí zpracovat nějaké téma a slyší, že to se nesmí, protože je to příliš katolické. Tímto způsobem jejich svědectví získává nový rozměr, zapojuje se do boje, který je všeobecný.

Podle arcibiskupa Lebruna se mučednická smrt o. Hamela má stát také přelomem v dialogu s muslimy. Nesmíme se už spokojovat se vzájemnými úsměvy nebo s postáváním vedle sebe. „Musíme jim ukazovat v koho věříme, mluvit s nimi, klást otázky. Dialog a hlásání Ježíše Krista nejsou v rozporu,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Rouen.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.