Papež František se setkal s prezidentem Francie

17.8.2016 

Papež František přijal dnes odpoledne na soukromé audienci v salonku auly Pavla VI. francouzského prezidenta Francoise Hollanda (foto). Jak uvedla francouzská strana, návštěva souvisí s vraždou P. Jacquese Hamela. Prezident Holland ihned po této tragické události papeži telefonoval a osobně se zúčastnil také pohřbu v katedrále v Rouen. Po liturgii se s uznáním vyjádřil o postoji církve k této události. Ocenil jak se dokáže postavit zlu a nalézt slova, která spojují nejen katolíky. Deklarovaný ateista, zednář a přívrženec krajní laickosti státu šokoval novináře přiznáním, že je sám pokřtěný – a právě v katedrále v Rouen. Dodejme ještě, že zatímco při návštěvě Říma v roce 2014 Holland navštívil francouzské kulturní centrum, ale ostentativně z ideologických důvodů odmítl vstoupit do přilehlého kostela – proslulého na celém světě díky Caravaggiovým obrazům – tentokrát, neméně ostentativně – kostel San Luigi dei Francesi navštívil.
O komentář k návštěvě Francouzského prezidenta, která neměla oficiální charakter, jsme požádali lyonského arcibiskupa kardinála Philippa Barbarina:

Myslím, že o této návštěvě bylo rozhodnuto velmi prostě a že na ní není nic oficiálního. Proto jde o soukromou návštěvu. Je to také příležitost znovu si promluvit po bolestné události, která naplnilo celou Francii pohnutím. Prezident republiky vyjádřil svou bolest a bolest celé naší země po oné tak nespravedlivé a odporné vraždě, k níž došlo 26. července v Saint-Etienne-du-Rouvray.

Kardinál Barbarin přiznává, že odpověď muslimů na výzvu, aby přišli na nedělní mši, jej překvapila:

Všechny nás překvapilo jak mnoho muslimů přišlo na mši v neděli po smrti o. Hamela. Mnoho farníků mi vyprávělo, že muslimové přišli s dárky a říkali: „Když se obracíme k Bohu, když ho uctíváme a připomínáme si jeho velikost a milosrdenství, znamená to, že na sebe navzájem musíme hledět jako na bratry a sestry. Pokračování tohoto vražedného násilí je naprosto nepřijatelné....“ Bylo to opravdu něco nového, na jedné straně velké násilí a bolest, ale poté přišly projevy bratrské úcty, s jakými jsme se dosud nesetkali,
řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Philippe Barbarin.

Soukromý rozhovor prezidenta Hollanda s papežem Františkem trval 40 minut. V doprovodu francouzského prezidenta byl přítomen ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Po setkání s papežem následovalo setkání francouzské delegace se státním sekretářem kardinálem Parolinem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.