Mezinárodní filmový festival Matky Terezy

22.8.2016 

4. září bude ve Vatikánu svatořečena bl. Matka Tereza z Kalkaty, zakladatelka Kongregace misionářek milosrdné lásky, která celý život věnovala službě nejubožejším v Indii. Při této příležitosti proběhne v Kalkatě čtvrtý ročník „Mezinárodního filmového festivalu Matky Terezy“, který bude zahájen v den narození budoucí světice – 26. srpna.

Přehlídku organizuje mezinárodní katolická organizace Signis. Ředitel festivalu Sunjl Lucas vysvětluje: „Chceme představit co nejširší spektrum filmů a dokumentů zaměřených na postavu a život Matky Terezy, laureátky Nobelovy ceny míru v roce 1979, a přitáhnout pozornost publika k dílu této misionářky.“

Signis chce představit nejméně 20 filmů, mezi nimiž nebudou chybět dvě světové premiéry: „Miluj až k bolesti“ a „Vzpomínky Matky“. Očekávaný je také snímek „Matka Tereza: její dědictví“, který chronologicky mapuje její dílo a představuje řadu rozhovorů, které během let poskytla. Filmový festival podporovaný kalkatskou arcidiecézí i sestrami misionářkami lásky se konal poprvé v roce 2003, krátce po beatifikaci Matky Terezy. Výročí spjatá s jejím životem si připomínaly také následující dva festivaly: v roce 2007 u příležitosti 10. výročí smrti a v roce 2010 na připomínku stého výročí jejího narození.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.