Petrův nástupce: Nechme se s Ježíšem dojmout

24.8.2016 

Asi třicet tisíc poutníků přišlo dnes ráno na Svatopetrské náměstí, aby se účastnili pravidelné generální audience. Papež byl viditelně pohnutý zprávou o zemětřesení, o kterém byla většina přítomných již také informována. Jakmile vystoupil z vozu, z něhož před začátkem audience jako obvykle zdravil její účastníky, došel ke svému místu na nádvoří před bazilikou a namísto lektora, který na úvod čte vybraný úryvek Písma, sám oslovil přítomné:

Měl jsem na dnešek připravenu katechezi jako na každou středu tohoto roku Milosrdenství, na téma Ježíšovy blízkosti. Avšak vzhledem ke zprávě o zemětřesení, které postihlo střední Itálii, zdevastovalo celé oblasti a způsobilo mrtvé a raněné, nemohu nevyjádřit svoji hlubokou bolest i blízkost všem lidem na místech zasažených otřesy, všem lidem, kteří přišli o své drahé a těm, kdo jsou dosud proniknuti strachem a děsem. Slyšet starostu obce Amatrice, jak říká, že „obec už neexistuje“, a vědět, že mezi mrtvými jsou také děti, mne opravdu silně dojímá. Proto chci všechny tyto lidi v Accumolo, Amatrice a okolí, v diecézi Rieti, Ascoli Piceno a dalších v celém kraji Lazio, v Umbrii a Marche ujistit modlitbou a říci jim, že mohou spoléhat na pohlazení a objetí celé církve, která je v této chvíli chce přimknout svojí mateřskou láskou a objetím nás, kteří jsme zde na náměstí.
Děkuji všem dobrovolníkům a členům Civilní ochrany, kteří poskytují pomoc obyvatelstvu, a prosím vás, abyste se spojili se mnou v modlitbě za to, aby Pán, kterého lidská bolest vždycky dojímala, potěšil zkroušená srdce a na přímluvu blahoslavené Panny Marie jim daroval pokoj. Nechme se dojmout s Ježíšem.
Ponechme tedy tuto dnešní katechezi na příští středu a místo toho vás vybízím, abyste se spolu se mnou za tyto naše bratry a sestry pomodlili část posvátného růžence: bolestná tajemství.

Potom lektoři přečetli překlady této papežovy promluvy v sedmi jazycích a následovala společná recitace celého bolestného růžence.
Po přibližně půl hodinové modlitbě papež František pozdravil poutníky jednotlivých jazykových skupin a v závěru generální audience obrátil pozornost na Ukrajinu:

Během posledních týdnů vyjádřili mezinárodní pozorovatelé znepokojení v souvislosti se zhrošením situace na východní Ukrajině. Dnes, kdy tento drahý národ slaví svůj státní svátek a letos zároveň 25. výročí svojí nezávislosti, chci jej ujistit svojí modlitbou za mír a znovu apelovat na všechny zúčastněné strany i mezinárodní instance, aby posílily iniciativu při řešení konfliktu, propustily rukojmí a odpověděly na humanitární nouzi.

Generální audience se jako obvykle skončila společnou modlitbou Otče náš, po níž Petrův nástupce udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.