Letos připlulo z Libye více než 100 tisíc migrantů

30.8.2016 

Do Itálie se z Libye plaví stále další migranti. Italská pobřežní stráž dnes oznámila, že jenom během posledních čtyřiadvaceti hodin zasáhla více než padesátkrát a vzala na paluby svých lodí 6 a půl tisíce lidí. Také počet migrantů přijíždějících z Turecka na řecké ostrovy se zvýšil na několik stovek denně. Italská pobřežní stráž zasahuje s pomocí italského námořnictva a některých nevládních organizací. Tiskový mluvčí Italské pobřežní stráže Vatikánskému rozhlasu odpověděl na otázku, zda také v minulých dnech došlo ke zvýšenému počtu zásahů na otevřeném moři:

Počty jsou dnes velmi důležité. Od ledna až do dneška daleko překročily 100 tisíc. Tolika lidem jsme poskytli pomoc na moři nedaleko Sicílie. A pokračujeme. Tyto počty se však nijak zvlášť neliší od těch, které jsme zaznamenali loni.

Říká kapitán Filippo Marini, mlučí Italské pobřežní stráže.
Na fotografích či videích pořízených Italským vojenským námořnictvem je vidět, jak se migranti sami a úspěšně snaží převrhnout svá plavidla, pokud ve svém dohledu zaznamenají italskou loď. Podle námořního práva má totiž každé plavidlo povinnost přijmout ztroskotance na svoji palubu, která je v případě Italských námořních sil také italským územím.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.