Soška Matky Boží z Aparecidy ve vatikánských zahradách

7.9.2016 

Ve vatikánských zahradách se minulou sobotu (3. září) konala krátká ceremonie požehnání nové sochy, kterou tam nechala umístit brazilská diecéze Aparecida. Jde o bronzovou konstrukci, v níž je zasazena kopie sošky Matky Boží z Aparecidy. Moderní umělecké dílo bylo darováno u příležitosti 300. výročí objevení tamější milostné sošky, které připadá na příští rok. Papež František navštívil Aparecidu před třemi lety během své cesty do Brazilie na Světový den mládeže v Rio de Janeiro a tehdy přislíbil, že přicestuje oslavit toto výročí přímo do brazilské národní svatyně. Minulou sobotu ve Vatikánských zahradách vyjádřil papež František ve spontánní promluvě svoji radost z tohoto daru a s narážkou na nedávné sesazení prezidentky Dilmy Rousseff brazilským parlamentem dodal:

V roce 2013 jsem sliboval, že se do svatyně v příštím roce vrátím. Nevím, zda to bude možné, ale alespoň tady ji budu mít blíže. Prosím vás o modlitbu, aby nadále chránila Brazílii a celý národ v této smutné chvíli: ať brání chudé, odmítané, opuštěné, staré lidi a děti ulice; ať chrání odepisované a ty, kteří jsou různými způsoby sdíráni. Ať zachrání svůj lid sociální spravedlností a milostí Ježíše Krista, svého Syna. Prosme ji s láskou za celý brazilský národ, aby mu Jeho Matka žehnala. Nalezli ji chudí; kéž ji mohou dnes nalézt všichni, zejména ti, kdo potřebují práci a vzdělání, a ti, kdo jsou sdíráni ze své důstojnosti.

Řekl papež František minulou sobotu ve vatikánských zahradách představitelům brazilského velvyslanectví a brazilské komunity v Římě, kteří mu darovali kopii sošky brazilské národní patronky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.