Papež: K ničemu nejsou velké mírové manifestace, pokud se mír nevytváří v malém

8.9.2016 

Velká mírová setkání nevytvoří mír, pokud nevládne v lidských srdcích – konstatoval Petrův nástupce v homilii při ranní mši na dnešní svátek Narození Panny Marie. V kapli Domu sv. Marty začal papež opět sloužit ranní bohoslužby za účasti lidu a spojené s kázáním. To dnes vyústilo do prosby k Bohu o moudrost při vytváření míru v každodenních věcech, protože - jak řekl papež - mír ve světovém měřítku se rodí z drobných každodenních skutků.

Mír nebudují velká mezinárodní shromáždění. Mír je Boží dar a rodí se v maličkostech, v srdci anebo ve snu, jako u Josefa, když mu anděl oznámil, aby se nebál vzít k sobě svou manželku Marii, protože ona dá světu Emanuela, Boha-s-námi (Mt 1,18-23). A Bůh s námi – řekl František – to je mír.
Takové bylo východisko papežovy reflexe v dnešní liturgii, která mluví o pokoji hned ve vstupní modlitbě. Papež zaměřil pozornost na tuto vstupní prosbu, totiž „abychom všichni rostli v jednotě a pokoji“ a zdůraznil, že pokoj je dar, který je životní cestou a každý jej musí rozvíjet.

Tato cesta svatých a hříšníků nám říká, že také my máme tento dar přijmout a dělat mu cestu ve svém životě, nechat jej vstoupit do nás, nechat jej vstoupit do světa. Pokoj se nevytváří ze dne na den; pokoj je dar, ale musí být přijat a denně zpracováván. Proto lze říci, že mír je dar, který lidé činí rukodělným. Jsme to my, lidé, kteří denně činíme krůčky k míru. Je to naše práce. Pracujeme však s obdrženým darem, vytváříme mír.

„Jak ale dosáhnout tohoto cíle?“ - ptal se dále papež. Dnešní liturgie hodin používá zdrobnělin v souvislosti s narozením Panny Marie, podobně jako ve vztahu k Betlému, který je tak „nepatrný, že není na mapě“.

Pokoj je dar, rukodělný dar, na kterém máme pracovat každý den, avšak v maličkostech, v každodenních maličkostech. K ničemu nejsou velké mírové manifestace, velká mezinárodní shromáždění, pokud se pak tento mír nevytváří v malém. Ba dokonce můžeš o pokoji překrásně mluvit, pronést velkolepou přednášku... Není-li však pokoj v tvé maličkosti, ve tvém srdci, ve tvé rodině, ve tvojí čtvrti, na tvém pracovišti, pak nebude pokoj ani ve světě.

Je zapotřebí - pokračoval papež - prosit Boha o milost moudrosti, jak vytvářet pokoj v každodenních maličkostech, ale přitom hledět k horizontu celého lidstva, a to právě dnes, kdy prožíváme válku a všichni prosí o mír. Proto bude dobré vycházet z této otázky:

Jaké je tvoje srdce dnes? Je v pokoji? Není-li v pokoji, tak před mluvením o pokoji, uspořádej svoje srdce k pokoji. Jak je na tom dnes tvoje rodina? Je v pokoji? Nejsi-li schopen vést svoji rodinu, svoje kněžství, svoji kongregaci vpřed v pokoji, nejsou k ničemu slova o pokoji pro svět. Tuto otázku bych tedy dnes chtěl položit: jaké je srdce každého z nás? Je v pokoji? Stejně tak rodina každého z nás. Je v pokoji? A tak dojde svět pokoje.

Končil papež František dnešní ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.