Mons. Ballin: Masy křesťanských imigrantů nežijí v srdci muslimského světa náhodou

12.9.2016 

„Muslimové arabské národnosti se domnívají, že západní svět postrádá hodnoty. Jsou proto přesvědčeni, že je třeba tuto prázdnotu zaplnit islámem“ – domnívá se biskup Camillo Ballin, apoštolský vikář Severní Arábie (foto). Tento italský kombonián je 47 let misionářem v muslimských zemích. Jeho pastorace však s misionářskou službou nemá mnoho společného, říká pro italský týdeník Tempi. Jak sám přiznává, během 47 let nebyl svědkem ani jednoho obrácení z islámu na křesťanství. Během této doby za ním přišlo pouze 4 či 5 muslimů s tím, že by chtěli přijmout křesťanství. Dva z nich však byli špehové tamějších státních úřadů, kteří měli ověřit, zda italský misionář zachovává koránické právo. Odpad od islámu je tam totiž trestán smrtí.

Na Arabském poloostrově se biskup Ballin snaží sloužit statisícovým zástupům katolických migrantů, kteří tam přišli za prací. V Saúdské Arábii je jich asi 107 tisíc, kněží tam však mají zákaz vstupu. Nelze tam vysluhovat svátosti, vlastnit Písmo svaté, ani růženec či medailku. V Kuvajtu je ze tří milionů obyvatel 350 tisíc katolíků, kteří mají k dispozici dva kostely. Roku 2012 během audience kuvajtského emíra požádal Benedikt XVI. o povolení vybudovat třetí kostel. Vláda mezitím uvolnila pozemek ke stavbě. U některých muslimů to však vyvolalo odpor, který přerostl do požadavku zbořit i oba již existující kostely, protože tak prý učí Mohamed. Věc byla předložena jedné z nejvyšších islámských autorit, velkému muftímu Saúdské Arábie. Abdul Aziz ibn Abdullah dal za pravdu těm, kdo jsou pro zrušení obou existujících kostelů. Biskup Ballin vzpomíná na tyto události s velkou bolestí, protože tehdy se křesťanů na Arabském poloostrově nikdo nezastal. Nejvlivnější imám muslimského světa vyzývá k bourání kostelů a svět to přechází mlčením. Podle mínění italského biskupa je toto mlčení jedním z aspektů každodenního kříže křesťanů v arabských zemích.

Biskup Ballin je přesvědčen, že masy křesťanů v zeměpisném srdci islámu nežijí náhodou. Pán Bůh sleduje svoje plány, podobně jako v případech mučednictví misionářek lásky v Jemenu či otce Jacquesa Hamela ve Francii. Křesťané v zemích Perského zálivu jsou chudí, vykořisťovaní a znevažovaní migranti. O Kristu se nesmí zmínit ani slovem. Jediné, co jim zbývá, je dosvědčovat Ježíšovo přikázání: milujte se navzájem. „Jsem si jist – říká biskup Ballin – že naší věřící, i když si to neuvědomují, sem byli posláni Bohem, aby zpřítomňovali Jeho lásku v srdci islámu“ – řekl apoštolský vikář Severní Arábie v rozhovoru pro italský týdeník Tempi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.