Papež: Zabíjet ve jménu Božím je satanské

14.9.2016 

Papež František sloužil dnes ráno v kapli Domu sv. Marty liturgii ze svátku Povýšení sv. Kříže na znamení blízkosti příbuzným otce Jacquesa Hamela zavražděného během bohoslužby 26. července t.r. v kostele Saint-Etienne-du-Rouvray. Zádušní mše, kterou přenášela také televize, se účastnilo 80 poutníků z této diecéze v čele s tamějším biskupem, mons. Dominiquem Lebrunem. Papež pronesl homilii, kterou přinášíme v plném znění:

V kříži Ježíše Krista – církev dnes slaví svátek Povýšení sv. Kříže – plně chápeme tajemství Krista, mysterium zdeptání, přiblížení se nám. On, „ačkoli má božskou přirozenost – praví Pavel – nic nelpěl na tom že je rovný Bohu, ale sám sebe se zřekl, vzal na sebe přirozenost služebníka a stal se jedním z lidí. Byl jako každý jiný člověk, ponížil se a byl poslušný až k smrti, a to k smrti na kříži“ (Flp 2,6-8). To je mysterium Krista. A tímto tajemstvím je mučednictví pro spásu lidí. Ježíš Kristus je první Mučedník, první, kdo dává život za nás, a z tohoto Kristova tajemství se odvíjejí veškeré dějiny křesťanského mučednictví, od prvních století až po dnes.

První křesťané vyznávali Ježíše Krista, za což platili svým životem. Prvním křesťanům byla nabízena apostaze, to znamená: »Řekněte, že náš bůh je pravý, ne ten tvůj. Obětujte našemu bohu nebo našim bohům«, a když tak neučinili, když odmítli odpadnout, byli zabiti. Tento příběh se opakuje až do dneška a dnes je v církvi více křesťanských mučedníků než v prvních dobách. Dnes jsou křesťané vražděni, mučeni, vězněni a masakrováni, protože nezapírají Ježíše Krista. V těchto dějinách přicházíme k našemu otci Jacquesovi. On je součástí tohoto řetězce mučedníků. Křesťané, kteří dnes trpí, ať již ve vězení či smrtí nebo mučením, protože nezapírají Ježíše Krista, umožňují vidět krutost tohoto pronásledování. A tato krutost, která požaduje apostazi, je – řečeno jedním slovem – satanská. Bylo by krásné, kdyby všechna náboženská vyznání řekla, že „zabíjet ve jménu Božím je satanské.“

Otec Jacques Hamel byl zmasakrován na kříži právě, když sloužil oběť Kristova kříže. Muž dobrý, mírný, bratrský, který vždycky usiloval o mír, byl zavražděn jako nějaký zločinec. Toto je satanská souvislost pronásledování. Na tomto muži, který přijal svoje mučednictví a spojil je s tím Kristovým na oltáři, mne přivádí k zamyšlení jedno: tento mírný, dobrý a bratrský muž uprostřed těžké chvíle, kterou prožíval, uprostřed tragédie, kterou viděl přicházet, neztratil duchapřítomnost obžalovat a jasně označit jméno vraha. Řekl jasně: »Odstup satane!«. Dal život za nás, dal život, aby nezapřel Ježíše. Položil život v samotné Ježíšově oběti na oltáři, odkud obvinil autora pronásledování: »Odstup satane!«. A tento příklad odvahy, ale také mučednictví vlastního života, zřeknutí se sebe samého ku pomoci druhým, příklad jeho bratření se s lidmi ať nám všem pomáhá ubírat se beze strachu vpřed. My a on z nebe, protože je mučedník a mučedníci jsou blahoslavení, modleme se, aby se nám dostávalo mírnosti, bratrství, pokoje a také odvahy říkat pravdu, že totiž zabíjet ve jménu Božím je satanské.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.