„Kdyby vám někdo říkal, že se to nesmí, řekněte, že papež vám to dovolil“

14.9.2016 

Ranní bohoslužby v Domě sv. Marty se zúčastnila osmdesáti členná delegace z Rouen, v čele s arcibiskupem Dominiquem Lebrunem. Očití svědkové mučednictví o. Hamela chyběli, protože jim věk a zdravotní stav nedovolily cestovat do Říma. Ještě před mší požádal papež František arcibiskupa Lebruna, aby na oltáři vystavil fotografii o. Hamela. Po eucharistii doporučil, aby byl tento obrázek ctěn také v kostelech. „Kdyby vám někdo říkal, že se to nesmí, řekněte, že papež vám to dovolil,“ zdůraznil Svatý otec.

Včera poutníci z Rouen předali breviář o. Hamela do římské baziliky sv. Bartoloměje na Tiberském ostrově. Tento kostel, původně zasvěcený sv. Vojtěchu, zvolil Jan Pavel II. za římský chrám nových mučedníků. Příští týden se delegace z Rouen zúčastní mezináboženského setkání v Assisi, kde se podělí o zkušenosti se vztahy s muslimy po vraždě o. Hamela.

Arcibiskup Lebrun potvrdil, že zájem o osobnost zavražděného kněze stále roste. Jeho hrob navštěvují každý den zástupy věřících. Kromě toho v celé Francii došlo po útoku v Rouen k jistému náboženskému probuzení. Více lidí chodí do kostela, navzdory strachu z útoků. V psychické rovině lze strach vycítit, ale v hloubi ducha přibylo odvahy – říká francouzský biskup. Jak řekl, situace mu přivádí na mysl Jana Pavla II., který přišel do Říma z Polska, kde probíhalo pronásledování, a přitom právě on všechny přesvědčoval, aby se nebáli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.