Papež kázal o mysteriu Mariina mateřství

15.9.2016 

Ve světě, který trpí velkou osiřelostí, máme Matku, která nás provází a chrání – zdůraznil papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty v den liturgické památky Panny Marie Bolestné.

Dnešní evangelium (Jan 19,25-27) nás vede na Kalvárii. Učedníci až na Jana utekli, zůstaly tam ženy. Ježíšova matka stála pod křížem a všichni – poznamenal papež – se na ni dívali a říkali: »To je matka toho zločince!«.

Maria to vnímala. Snášela strašné ponížení. A slyšela také starší, včetně kněží, které respektovala, protože byli kněží, jak říkají jejímu nahému Synu, který tam visel: »Jsi-li tak skvělý, tak sestup! Sestup z kříže!«. Maria strašlivě trpěla, ale neodešla. Nezapřela Syna! Byl jejím tělem.

Když jsem v Buenos Aires – vzpomínal dále papež František – chodil do vězení navštěvovat vězně, vždycky jsem tam potkal zástup žen, jak čekají, až je nechají vstoupit:

Byly to matky. Nestyděly se. Jejich tělo bylo uvnitř. Tyto ženy trpěly nejenom studem z toho, že tam jsou, když mohly zaslechnout, jak někdo říká: »Vidíš tamtu! Co udělal její syn?«; trpěly také ponižujícími prohlídkami, které musely před vstupem snášet. Byly to matky a přicházely navštívit svoje tělo. Takto byla Maria u Syna a její utrpení bylo obrovské.

Ježíš nám přislíbil – pokračoval papež – že nás nenechá osiřelé a z kříže nám dal svoji Matku za naši Matku:

My křesťané máme Matku, tutéž, co Ježíš; máme Otce, téhož, co Ježíš. Nejsme sirotci! Ona nás v oné chvíli tak obrovské bolesti porodila. To je opravdové mučednictví. S probodeným srdcem svolila, že nás všechny v té tak bolestné chvíli zrodí. Od té chvíle se stala naší Matkou, od té chvíle je Ona naší Matkou, stará se o nás a nestydí se za nás. Brání nás.

První východní mystikové – řekl dále papež – radili utíkat se pod ochranu pláště Matky Boží ve chvílích duchovní bouře: „Tam ďábel nemůže, protože Ona je Matka a jako Matka nás chrání. Západ se řídil touto radou a vytvořil první mariánskou antifonu Sub tuum presidium – Pod tvou ochranu se utíkáme svatá Boží Rodičko! Tam jsme v bezpečí.“
„Ve světě, který můžeme označit za osiřelý – uzavíral papež – v tomto světě, který trpí krizí velké osiřelosti, nám může pomoci, uslyšíme-li: »Pohleď na svou Matku!«. Máme jednu, která nás brání, učí a provází; nestydí se za nás pro naše hříchy. Nestydí se, protože je Matkou. Duch svatý, přítel a druh na cestě, tento Paraklét – advokát, kterého nám poslal Syn, ať nám dá chápat toto tak obrovské mysterium Mariina mateřství,“ končil papež ranní kazání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.