Apoštolský list De concordia inter Codices

15.9.2016 

Dnes byl publikován apoštolský list motu proprio papeže Františka ze 31. května t.r. nazvaný De concordia inter Codices, který upravuje některé normy Kodexu kanonického práva týkající se vztahů mezi latinským ritem a východními obřady katolické církve. Konkrétně jde o sladění latinských kanonických norem s Kodexem kánonů východních církví týkající se udělování svátostí křtu a manželství.

Tyto úpravy reagují na situaci vzniklou migrací křesťanů východního obřadu na území, kde převládá latinský obřad. Proto bylo třeba – píše papež František „nalézt správnou rovnováhu mezi ochranou vlastního kanonického práva východních církví a respektováním historické tradice latinské většiny“, aby se tak předcházelo „zbytečnému vměšování a konfliktům“ a byla „usnadněna spolupráce mezi všemi katolickými společenstvími“.
V případě křtu je zavedena povinnost zapisovat do křestních matrik v kostelech latinského obřadu také příslušnost pokřtěného k případné církvi sui iuris, tedy církvi východního obřadu.
Za druhé je upřesněno, že „pouze kněz“ může platně oddávat snoubence východních církví, nebo strany latinského a východního obřadu, ať katolického či nekatolického. V latinském obřadu totiž stačí, když při uzavírání sňatku asistuje jáhen.
Třetí úprava se týká posuzování překážek k přijetí svěcení u daného kandidáta. Překážky vzniklé spácháním zločinu (vražda, interrupce), jak to stanovuje Kodex kanonického práva latinského ritu, tak bude ordinář posuzovat rovněž u těch, kdo se dopustili takového skutku ještě před tím nežli se stali katolíky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.