O příměří v Aleppu

15.9.2016 

Po dohodě mezi Ruskem a USA trvá v Sýrii křehké příměří. Podle zmocněnce OSN Staffana de Mistury byl od pondělního večera počet násilných akcí značně zredukován. Obyvatelstvo zdecimované pětiletým konfliktem nyní čeká na příjezd humanitárních konvojů. Pro Vatikánský rozhlas hovoří o. Ibrahim al Sabbagh, ze západní zóny Aleppa kontrolované vládou:

My především nakupujeme jídlo léky a rozdělujeme je mezi lidi. Nečekáme na humanitární pomoc, která buď přijde nebo nepřijde, a navíc nepokryje pravidelné potřeby. Nakupujeme sami za pomoci dobrodinců. Lidé potřebují pomoc neustále, proto jsme závislí na penězích zaslaných našimi dobrodinci a za ně nakupujeme.
Naší prvořadou hrozbou jsou rakety, které dopadají lidem na hlavu, na obydlí, na ulice. Mnoho lidí už se vzdává, mnoho rodin se neustále rozhoduje k odchodu z města nebo i do zahraničí. Druhou hrozbou je celková situace ve městě. Když není práce, znamená to, že není ani pravidelný příjem a proto stále stoupá počet chudých rodin, které potřebují všechno. A to vede lidi k depresi, k různým psychickým problém a k zoufalství.

Kolik lidí se podílí na této pomoci rodinám?

Tady v Aleppu je nás pět bratří františkánů, kteří pomáhají ve farnosti. Jsou tu ale ještě další řeholníci: jezuiti, salesiáni, mnoho ženských kongregací, které se také snaží pomáhat. Centrálním bodem ale zůstává farnost. Jsou tady stovky rodin latinského ritu, ale nás všech křesťanů v západní části Aleppa je zhruba 40 tisíc. Je třeba říci, že mezi nimi je mnoho starých a opuštěných lidí, mnoho vdov a mnoho malých dětí bez otce nebo matky.... A kdykoliv může přiletět raketa a je potřeba okamžitě reagovat, přijít na návštěvu, modlit se s lidmi, být po boku těch, kdo trpí...

Jaká je skladba obyvatel v části Aleppa, kde je vaše farnost?

V této západní části města, která je pod kontrolou pravidelné armády, žijeme stále tak jako před válkou. Téměř ve všech čtvrtích najdete všechny obřady a všechna náboženství. Tak jsme v této západní části žili vždycky a pokračujeme i nadále. Je mezi námi velká úcta, velká spolupráce a vždy se snažíme podat ruku, pokud jde o humanitární pomoc. Náš Pán, Ježíš, nás neustále pobízí jediným přikázáním lásky, abychom mysleli také na pomoc druhým, tedy muslimům. Pokračujeme v dávání života, tak jak jsme to slyšeli a viděli u našeho vzoru, kterým je Ježíš Kristus. Nadále milujeme až k položení života pro bratry.

- Říká otec Ibrahím al Sabbagh, farář františkánského kostela v západní části syrského Aleppa (foto).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.