Svatý otec: Autentická pohostinnost je naše největší zabezpečení před terorismem

17.9.2016 

„Autentická pohostinnost je hluboká evangelní hodnota a také naše největší zabezpečení před nenávistnými zločiny terorismu,“ řekl papež František účastníkům setkání, které pořádala v Římě v těchto dnech Evropská konfederace bývalých studentů jezuitských škol spolupracujících s Jezuitskou službou uprchlíkům (JRS) a na kterém se mluvilo o problematice migrujících lidí. Papež připomněl, že nynější migranční krize je největší humanitární krizí po 2. světové válce a týká se dnes 65 milionů lidí.

Tento bezprecedentní počet přesahuje veškerou představu. Celkový počet uprchlíků je nyní větší než počet obyvatel v Itálii. Vydáme-li se však za pouhé statistické údaje, objevíme, že uprchlíci jsou ženy a muži, chlapci a děvčata se neliší od členů našich rodin a našich přátel. Každý z nich má jméno, tvář, historii a nezcizitelné právo žít v míru a očekávat lepší budoucnost pro svoje děti.

Papež poukázal na příčiny migrace, kterými jsou probíhající války v Sýrii, Jižním Súdánu a jinde, a absolventům jezuitských škol připomněl:

Prostřednictvím jezuitské výchovy jste byli posláni stát se „Ježíšovými druhy“ a pod vedením svatého Ignáce z Loyoly máte být ve světě muži a ženami pro druhé a spolu s druhými. V této historické epoše je velmi zapotřebí lidí, kteří naslouchají křiku chudých a odpovídají soucitem a štědrostí.

V souvislosti se Svatým rokem Milosrdenství, které Bůh nabízí všem, papež vybídnul ke konkrétním skutkům:

Přijímejte uprchlíky do svých domů a společenství takovým způsobem, aby jejich první zkušenost z Evropou nebyla traumatická a nemuseli trávit noci na chladných ulicích, nýbrž byli přijati teple a lidsky. Pamatujte, že autentická pohostinnost je hluboká evangelní hodnota, která živí lásku a je naším největším zabezpečením před nenávistnými zločiny terorismu.

Řekl mimo jiné papež bývalým studentům evropských jezuitských škol.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.