Petrův nástupce: Odsouzenec k smrti je naším vzorem

28.9.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne shromáždilo více než dvacet pět tisíc lidí, mezi nimi také několik stovek poutníků z ostravsko-opavské diecéze, aby se účastnili generální audience. Katechezi Svatého otce zahájilo čtení z Lukášova evangelia (23, 33.39-43), které podává vrcholný Ježíšův čin – odpuštění na kříži jednomu z ukřižovaných lotrů. Petrův nástupce v samotném závěru své promluvy řekl:

Dobrý lotr se obrací přímo na Ježíše a prosí o jeho pomoc: “Ježíši, pamatuj na mě, až přijdeš do svého království” (Lk 23,42). Oslovuje Ježíše důvěrně jeho jménem a tak vyznává, co ono jméno znamená: “Bůh zachraňuje”. Onen muž Ježíše žádá, aby si na něj vzpomenul. Kolik je v těch slovech něhy a lidskosti! Vyjadřují potřebu člověka, který nechce zůstat opuštěn, přeje si, aby mu Bůh stál neustále nablízku. Odsouzenec k smrti se tak stává vzorem křesťana, který se svěřuje Ježíši. To je něco velmi hlubokého – odsouzenec k smrti naším vzorem. Je to příklad člověka, křesťana, který se svěřuje Ježíši, a také vzor církve, která v liturgii mnohokrát vzývá Pána slovy: “Pamatuj…Pamatuj…Pamatuj na svou lásku…”.
Zatímco dobrý lotr mluví v budoucím čase: “až
přijdeš do svého království”, Ježíšova odpověď jej nenechává čekat, mluví v přítomnosti: “dnes budeš se mnou v ráji” (v.43). V hodině kříže dosahuje Kristova spása svého vrcholu a jeho příslib dobrému lotrovi odhaluje, že se završilo jeho poslání – tedy spása hříšníků. Na začátku svého působení Ježíš v nazaretské synagoze vyhlásil “propuštění zdeptaných na svobodu” (Lk 4,18), v Jerichu, v domě celníka Zachea, řekl, že “Syn člověka – tedy On sám – přišel hledat a zachránit, co zahynulo” (Lk 19,9). Na kříži svým posledním činem potvrzuje uskutečnění tohoto spásonosného plánu. Od počátku do konce se projevoval jako milosrdenství, konečné a neopakovatelné vtělení Otcovy lásky. Ježíš je skutečně tváří Otcova milosrdenství. Dobrý lotr na něj zavolal jménem: “Ježíši”. Je to krátká modlitba, kterou každý z nás může mnohokrát za den vyslovit: “Ježíši”. Takto jednoduše: “Ježíši”. Řekneme ji třikrát všichni společně? Do toho: “Ježíši, Ježíši, Ježíši”. A tak to dělejte během dne.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Po katechezi následovaly pozdravy Svatého otce k poutníkům jednotlivých jazykových skupin. Dnes mezi nimi byla také čeština:

S potěšením zdravím české poutníky, zejména věřící z ostravsko-opavské diecéze spolu s jejich biskupem Františkem Václavem. Drazí bratři a sestry, ať vám vaše jubilejní pouť dodá odvahu být radostnými šiřiteli a svědky Božího milosrdenství. Svěřuji vás nebeské přímluvě svatého Václava, jehož liturgická památka připadá na dnešek, a ze srdce uděluji apoštolské požehnání vám a vašim rodinám.

V závěru generální audience Petrův nástupce velmi vážným a zarmouceným hlasem opětovně vyzval k ukončení války v Sýrii.

”Myšlenkami se znovu vracím k milované a mučené Sýrii. Nadále ke mně přicházejí dramatické zprávy o osudu aleppských obyvatel, s nimiž jsem spojen v utrpení prostřednictvím modlitby a duchovní blízkosti. Vyjadřuji hlubokou bolest a silné znepokojení nad tím, co se děje v tomto beztak trýzněném městě, kde umírají děti, senioři, nemocní lidé, mladí a staří, všichni…Opakuji všem stranám výzvu, aby se ze všech sil zasadily o ochranu civilistů, což je imperativem a naléhavou povinností. Dovolávám se svědomí těch, kteří jsou zodpovědni za bombardování a budou za ně jednou skládat účty před Bohem!”

Po společné latinsky pronesené modlitbě Otče náš papež František udělil všem poutníkům apoštolské požehnání.

Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který přišel s více než dvěma stovkami poutníků svojí diecéze, Vatikánskému rozhlasu řekl:

Dlouho jsme přemýšleli, co podniknout ke dvacátému výročí vzniku naší diecéze. Jednak jsme tedy uspořádali v květnu Dny víry a pak se konala slavnostní mše svatá na rynku, na Masarykově náměstí v Ostravě, a vyvrcholením je tato diecézní pouť do Říma v Roce milosrdenství. Vypravili jsme tedy čtyři autobusy, jezdíme po Římě a procházíme svaté brány. Myslím si, že poutníci jsou docela spokojení a já taky.

Poutníci se odpoledne ve vatikánské bazilice účastnili liturgie ze slavnosti sv. Václava, při které se u oltáře našeho národního patrona každoročně scházejí krajané žijící v Římě. Letošní mše svatá se však výjimečně konala u oltáře katedry v hlavní lodi Svatopetrské baziliky. Hlavním celebrantem byl kardinál Miloslav Vlk, koncelebroval ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz a pomocný erfurtský biskup Reinhard Hauke, který reprezentoval sdružení Ackermann-Gemeinde.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.